Tegenstanders windmolens Goyerbrug opgelucht na uitspraak RvS: 'Champagne opengetrokken'

HOUTEN - Ze komen er voorlopig niet: de vier grote windturbines die Houten gepland had bij de Goyerbrug. En daar zijn veel mensen in de omgeving blij mee, zoals campingbaas Joop Mocking van minicamping 't Boomgaardje in Wijk bij Duurstede.
"Mensen komen hier voor het unieke landschap. Je hebt hier landbouw, veeteelt, fruitteelt, kastelen en rivieren. En als er van die windmolens zouden komen dan weet ik zeker dat de kampeerders niet meer terugkomen. Dan kan ik m'n bedrijf wel opdoeken."
Een nieuw windmolenpark bij Houten komt er voorlopig niet

Fles champagne

De Raad van State oordeelde gisteren dat er bij de vergunningsaanvraag voor de vier windturbines van 241 meter hoog niet goed gekeken is naar het effect op de directe omgeving. En daarom is de aanvraag niet geldig. De hoogste bestuursrechter vindt dat de overheid bij het opstellen van de regels ten onrechte geen milieubeoordeling heeft gemaakt. En dat is volgens Europese regels wel nodig.
"We waren dolblij toen we het hoorden", vertelt campingbaas Mocking. "We hebben eerst een fles champagne opengetrokken natuurlijk. Dit is echt gigantisch."
Campingbaas Joop Mocking is opgelucht na de uitspraak van de Raad voor State
Campingbaas Joop Mocking is opgelucht na de uitspraak van de Raad voor State © RTV Utrecht / Peter Knieriem

Amateurs

Gemeenteraadslid Marian Aanen (Groep Aanen) stemde in het verleden, ze zat toen nog bij het CDA, in met de plannen voor een windpark bij de Goyerbrug. "We vonden het heel moeilijk, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor het algemeen belang: de energieopgave."
Toch legt Aanen zich neer bij het oordeel van de Raad van State. "Je moet je neerleggen bij wat de rechter vindt. Er ligt ook een goede motivering aan ten grondslag." Wel denkt ze dat beslissingen over windmolenparken en zonneweides in de toekomst meer bij hogere overheden moeten worden neergelegd en niet bij de gemeente dus. "Het is te ingewikkeld voor gemeentes en raadsleden. Wij zijn ook maar amateurs. Het moet bij het Rijk en de Provincie liggen. Die moeten beslissen over een aanvraag voor een vergunning."

Buitenspel

Raadslid Anneke Dubbink (PvdA) is altijd tegen het windmolenpark in Houten geweest. "Het plan was niet inpasbaar in het landschap en er was te weinig inspanning geweest om draagvlak te verkrijgen."
Zij ziet er niets in om de regie uit handen te geven. "Als je het Rijk meer ruimte geeft dan zet je jezelf buitenspel. Ik denk dat het heel belangrijk is dat het náár de gemeente moet waar je met veel belanghebbenden tot een uitsluitsel komt. Je moet het dus niet van je áf organiseren maar naar je tóe organiseren."

Vuist maken

Campingbaas Joop blijft ondertussen op z'n hoede. Want Houten kán een nieuwe aanvraag doen voor een windpark op dezelfde plek. Mocht het zover komen dan zal ie zeker weer gaan procederen. En hij is niet de enige. "Stichting Redichem-de Geeren en Culemborg, die gaan er ook tegenin. Zo heb je dus meerdere partijen. Als je dan een grote vuist maakt dan sta je toch wat sterker."
De verantwoordelijk wethouder van Houten kon vandaag niet reageren. Maar het college gaat de uitspraak van de Raad van State bestuderen en besluit dan hoe het verder moet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.