Kinderboerderijen krabbelen langzaam op na de lockdown: 'Het is heel mager'

PROVINCIE UTRECHT - Tot voor kort hadden ze het nog zwaar: de kinderboerderijen. Het onder kinderen zo geliefde uitje was lang dicht tijdens de lockdown. Inkomsten van donaties, snack- en koffieverkoop en grote activiteiten vielen stil. Maar het is zomervakantie en de lockdown is voorbij: is er weer licht in de duisternis voor de kinderboerderijen?
Lichtpuntjes zijn er in ieder geval wel voor Kinderboerderij de Knuffelweide in Amerongen. Beheerder Anja Brouwer is blij: "Het gaat goed. We zouden ook gaan verbouwen, na de vakantie. We hebben het geld bij elkaar, juist ook vanwege corona - iedereen draagt ons weer een warm hart toe."
Juist door de lockdown, en doordat de kinderboerderijen geen bezoekers meer konden ontvangen, schijnen mensen beseft te hebben wat ze misten. "Dat merk je echt. Mensen die het gemist hebben, dat ze niet konden komen, en dat ook weer uiten." Dat vertaalt zich in donaties, sponsoring, en in het geval van de Knuffelweide zelfs een schoolklas die meehelpt met de bouw van nieuwe verblijven.
Kinderboerderij De Brink in Zeist heeft het financieel minder zwaar gehad dan sommige collega's: "Omdat we de zorgcliënten nog hadden," vertelt coördinator Carla Danhof. "En we zijn sinds mei weer open." Ook bij De Brink werd het bezoek gemist: "Er is een fietspad langs het hek en daar stonden mensen ook vaak naar de geiten en de kippen te kijken. Ik heb nog best wat gesprekken gevoerd over het hek heen."

Inkomsten

De meeste kinderboerderijen zijn Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI's), wat betekent dat ze belastingvoordelen krijgen van de overheid. Ook krijgen ze vaak een subsidie. Die is meestal net genoeg voor de dierverzorging en het betalen van het personeel. "Dingen van materiaal, daar zitten we weleens op te beknibbelen," aldus Carla. Omdat de subsidie van de kinderboerderijen niet landelijk georganiseerd is, maar verschilt per gemeente, heeft de ene kinderboerderij het daarnaast makkelijker dan de andere.
Tekst gaat verder onder de video
RTV Utrecht bij kinderboerderij 't Woelige Nest
Bij kinderboerderij 't Woelige Nest in Driebergen is er ook nog de konijnen- en caviacamping. Wie op vakantie wil, kan z'n dier hier uit logeren brengen. "Dat levert geld op, maar het kost ook veel tijd", zegt voorzitter bestuur Jannie Foekens. In de verzorging gaan heel wat uurtjes zitten. "We hebben gelukkig vrijwilligers maar we kunnen maar voor vier dagen salaris betalen aan twee krachten. Eén van hen werkt drie dagen, maar nu is dat twee geworden. Dat is jammer."
De eindjes moeten aan elkaar worden geknoopt en dat is lastig. "Ik zal heel blij zijn als we de financiële zorgen achter ons kunnen laten", zegt Jannie. De gemeente helpt. Zowel dit jaar als vorig jaar hoeft de stichting geen huur te betalen. "Reken maar uit, twee keer 4000 euro", vertelt Jannie, die dankbaar is voor de steun. "Maar we zouden zo graag meer willen doen. Deze plek heeft een belangrijke functie voor de buurt, maar nu is er gewoon veel minder reuring."
't Woelige Nest krijgt gelukkig wel inkomsten uit de verhuur van de ruimtes, bijvoorbeeld aan de kinderdagopvang. Maar rijk worden ze er niet van. "Mensen zeggen weleens je moet de eieren van de kippen gaan verkopen. Maar van tien eieren kunnen wij niet leven", grinnikt Jannie.

Betere samenwerking

Stichting Utrecht Natuurlijk, die vijf stadsboerderijen in Utrecht beheert (waaronder De Grifsteede in het Griftpark), heeft zelf minder last ondervonden door de lockdown, vertelt woordvoerder Jolijn van Doren. De stichting kreeg voldoende subsidie om de boel draaiende te houden. Maar: "Aan het begin van de lockdown zit je soms ook gewoon met je handen in het haar. Wat wil je nog doen, wat wil je nog aanbieden? Kleinere kinderboerderijen moesten juist dan alle zeilen bijzetten."
Onder meer om die reden wil Utrecht Natuurlijk een betere samenwerking tussen de kinderboerderijen. "We hebben in 2019 een netwerkbijeenkomst georganiseerd tussen alle kinderboerderijen en dierenweides in de provincie. Daar wilden we in 2020 verder mee, maar we weten allemaal hoe dat gelopen is."
Juist in een volgende lockdown zou zo'n netwerk voor de kinderboerderijen goed kunnen zijn. "Dat is wel waar we heen zouden willen. Dat je ongeacht hoe groot of klein je bent, anderen hebt waar je mee kunt sparren. Ik hoop dat dat gaat lukken, we zijn er hard mee aan de slag. En er ook over aan het nadenken: wat werkt het beste voor iedere boerderij?"
Maar uiteindelijk zijn alle kinderboerderijen het over één ding eens: het is geweldig dat ze weer open mogen. "Heel de functie van zo'n boerderij is bijna weg als je geen publiek mag ontvangen," zegt Jannie van 't Woelige Nest. En dat is dan misschien één voordeel van de lockdown: mensen zijn de kinderboerderijen een stuk meer gaan waarderen. Want je weet tenslotte niet wat je mist, totdat je het mist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.