Trampolinespringer Rick mag naar het WK in Azerbeidzjan, maar wie gaat dat betalen?

EEMDIJK - Vliegtickets, een hotel, kleding, inschrijfgeld. Trampolinespringer Rick Veldhuizen (19) moet het allemaal zelf betalen als hij naar het wereldkampioenschap in Azerbeidzjan wil. Dat geld wil hij inzamelen met een crowdfundingsactie.
"Ik heb alles uitgerekend", zegt Veldhuizen. "Ik heb precies 2131 euro nodig." De Eemdijker heeft zich al geplaatst voor het toernooi, maar de turnbond betaalt niet mee.
De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie stopte in 2019 met de financiering van trampolinespringers, wegens een gebrek aan aansprekende resultaten bij het spring-gymmen. Veldhuizen heeft deels begrip voor die beslissing, maar ziet nu dat steeds meer Nederlanders zich plaatsen voor (jeugd-)toernooien.

Vliegen met controle

De Eemdijker begon op zijn zesde met turnen. "Toen mocht ik ook in de selectie, maar je wil ook wel eens wat anders." Klasgenootjes vroegen of hij eens mee wilde trampolinespringen. Liefde op het eerste gezicht. "Dat vind ik zo leuk dat ik er nog steeds op zit."
Door de lucht vliegen terwijl je controle houdt over je lichaam, dat is de kick van de sport. "En als je nieuwe dingen leert, waar je zoveel op oefent in de schuimbak en aan een gordel. Als je dat dan eindelijk los op de trampoline doet, geeft dat wel een goed gevoel."
"Trampolinespringen is best wel een dure sport", zegt Veldhuizen. Denk alleen al aan al die trainingsuren in de sporthal en dan komen daar nu dus de tickets naar Azerbeidzjan bij, een hotel en ga zo maar door. Een crowdfundingsactie moet uitkomst bieden. "Dat gaat wel echt heel lekker. De crowdfunding is een paar dagen online en ik ben al ruim over een kwart."

Land van de eeuwige vlammen

Met een beetje hulp staat de Eemdijker dus binnenkort in het land van de eeuwige vlammen, een verwijzing naar de gasbellen onder het dichtstbevolkte land van de Kaukasus. Aan doelstellingen waagt Veldhuizen zich nog niet. "Ik ga voornamelijk genieten van de ervaring. Natuurlijk is het mijn doel om twee goede oefeningen te laten zien. Maar ik ga niet zeggen: ik ga zoveelste eindigen."
In Tokio springen zijn collega's hun oefeningen op de Olympische Spelen, op dat podium hoopt de 19-jarige ooit ook te staan. "Ik dacht eerst dat ik dat niet zou halen. Nu ik geplaatst ben voor het WK denk ik van: nou, de kans bestaat." En als het niet in 2024 in Parijs is, dan wel in 2028 in Los Angeles. "Ik ben jong genoeg, nog een tiener. Dus we kunnen lekker aan de bak."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.