Flinke brand in kantoorboerderij met rieten dak naast Utrechtseweg in De Bilt

© Koen Laureij
DE BILT - Rookwolken boven De Bilt vanochtend waar een kantoorboerderij met rieten kap op Landgoed Sandwijck aan de Utrechtseweg in brand stond.
De brand in het kantoor van it-bedrijf Sogyo Information Engeneering werd iets voor 1.30 uur ontdekt. Al snel kwamen de vlammen uit het dak en moest de brandweer hard werken om te voorkomen dat de brand oversloeg naar nabijgelegen panden. Daarbij werden speciale rietendakexperts van de brandweer ingezet.
De vlammen sloegen uit het dak bij brand in De Bilt
De vlammen sloegen uit het dak bij brand in De Bilt © Koen Laureij
Rond 4.30 uur werd het sein brandmeester gegeven. Het grootste gedeelte van het pand is gered, meldt een woordvoerder.
De brand was in het kantoor van it-bedrijf Sogyo
De brand was in het kantoor van it-bedrijf Sogyo © Koen Laureij

Tweede nacht op rij met brand

Dit was de tweede nacht op rij dat de brandweer in De Bilt er middenin de nacht uit moest. In de nacht van woensdag op donderdag brak er brand uit in het leegstaande zwembad Brandenburg aan de Oude Brandenburgerweg.
De politie gaat bij de brand in het oude zwembad ervanuit dat er sprake was van opzet.
Rietendakexperts gingen de strijd met de vlammen aan
Rietendakexperts gingen de strijd met de vlammen aan © Koen Laureij

NL Alert om 3.00 uur

Vanwege de rookontwikkeling van de brand werd een NL Alert afgegeven in het midden van de nacht. Die bereikte mensen in de wijde omgeving. Maar niet iedereen was even blij mee met het alarm om 3.00 uur .
Een inwoner van Tuindorp-Oost in Utrecht (op zo'n vier kilometer afstand van de brand) die een ochtenddienst had vanochtend zette zijn vraagtekens bij het alarm: "Je baalt flink als je daarna om vijf uur je bed moet verlaten voor zo'n brandje. Ik heb toch maar even de ramen en deuren dichtgegaan, maar of dat nou nodig was?"
Een andere lezer van deze website klaagt vooral over het feit dat er twee keer een NL Alert werd verstuurd. "Door een brandalarm wakker worden is prima. Maar waarom krijg ik om zes uur weer een alarm dat het voorbij is! Daar hoeven ze mij toch niet weer wakker voor te maken." Maar een ander vond dat prima: "De tweede keer was wel naar natuurlijk als je net weer slaapt, maar toen konden we wel weer alle ventilatie open zetten om de rooklucht het huis uit te krijgen en dan slaap je wel fijner."
De brand was rond 4.30 uur brandmeester
De brand was rond 4.30 uur brandmeester © Koen Laureij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.