Fort bij Vechten: twee keer werelderfgoed voor de prijs van één

© RTV Utrecht / Rosan Onderwater
BUNNIK - Het was dubbel feest deze week bij Fort bij Vechten in Bunnik toen bekend werd dat zowel de Limes als de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de Werelderfgoedlijst komen. Het fort is namelijk een kruispunt van deze twee belangrijke historische plekken. Vandaag maakten wethouder Jocko Rensen en directeur Ad Punt het officieel door voor het eerst de Unesco-vlag te hijsen.
Fort bij Vechten is het op een na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wat het extra bijzonder maakt is dat het fort ook deel uitmaakt van de Limes, oftewel de oude grens van het Romeinse Rijk, en de 19e-eeuwse verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een kruispunt van de twee werelderfgoederen. Daarom is dit een unieke plek in de Provincie Utrecht en misschien wel in de hele wereld. Want op hoeveel andere locaties kan je met vijf minuten wandelen twee Unesco-werelderfgoederen bezoeken?
Directeur Ad Punt van Fort bij Vechten is ontzettend trots. "We hebben jarenlang hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. En het resultaat is daar, we hebben een dubbelslag gehaald. Op twee gebouwen kunnen we het UNESCO embleem schroeven. Dit voelt als een gouden medaille."

'Het zal geen Giethoorn worden'

Vrijwilligercoördinator Kees Jansma sprong een gat in de lucht toen hij het nieuws hoorde. Of eigenlijk: hij sprong op twee dagen achter elkaar een gat in de lucht. "We waren nog aan het bijkomen van de eerste, want we hadden de Nieuwe Hollandse Waterlinie nog niet meteen verwacht en die werd als eerste toegekend. En pas de volgende dag werd de Limes toegekend, en daar dachten we eigenlijk dat het wel zou lukken."
Op de 26 hectare grond van het fort in Bunnik staan 26 gebouwen die deel uitmaakten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ernaast staat een nagebouwd Romeins fort zoals ooit deel uitmaakte van de Limes.
Ad Punt ontving als directeur van Fort bij Vechten de commissie uit Parijs die besloot om een Unesco Werelderfgoedstatus toe te kennen aan de oude grens van het Romeinse rijk en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Punt denkt dat de beslissing van Unesco meer toeristen voor zijn fort gaat opleveren. "We zullen het de komende tijd heel druk krijgen." Toch is de directeur niet bang voor excessen: "Het zal zeker geen Giethoorn worden. Want de Chinezen zitten nu toch nog allemaal in China."

'Paradijs'

Punt noemt het fort 'een klein paradijs'. Maar dat ligt wel in een steeds drukkere omgeving waar een schreeuwende behoefte is aan bijvoorbeeld nieuwe woningen. Toch denkt hij niet dat dit zal leiden tot taferelen zoals in Liverpool, waar de haven door verwaarlozing de Unesco-status verloor. "Dat is aan de besturen om dat in goede banen te leiden en dat zal wel gebeuren want anders loop je nu dus het risico dat je die status kwijtraakt."
Toch heeft de fortdirecteur wel een boodschap aan alle bestuurders in de toekomst. "Zorg dat die open ruimte open blijft en in de toekomst behouden blijft voor recreatie en om te laten zien hoe die waterlinie in werkelijkheid functioneerde. Want die forten zijn een klein onderdeel van die waterlinie. Het sterke aspect is dat je land onder water zet, maar dan moet je dat land nog wel hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.