Instellingen

Plantenwinkel aan de Springweg mag niet langer de bloemetjes buiten zetten: 'Niet uit te leggen'

© Rood & Bloem
UTRECHT - Klanten komen zelfs vanuit Groningen naar haar plantenwinkel toe en tijdschriften als VT Wonen, Flow en Libelle schreven al over het groenrijke zaakje aan de Utrechtse Springweg. Maar nu komt na een zware coronatijd de volgende klap voor Rood & Bloem: eigenaresse Carolien Rutgers mag haar planten niet langer buiten stallen van de gemeente. "Dan kan ik wel sluiten."
Ze begrijpt er echt níets van. Een beetje groen in de stad, in tijden van klimaatverandering, wat is daar nou op tegen? "En met het oog op de leegstand in de stad, vind ik het ook niet uit te leggen. Volgens mij moeten we het juist hebben van de kleine ondernemers hier. We werken keihard om de stad gezellig te maken."
Utrechtse plantenwinkel moet planten voor de deur weghalen

Handhaving

Toch hingen er afgelopen woensdag handhavers van de gemeente aan de lijn. De boodschap: de planten en bloemen moesten de volgende dag naar binnen zijn, op straffe van een boete. "Ik heb via Instagram een hele grote klandizie opgebouwd. Influencers komen hier foto's maken van de planten. Ik ben styliste en zorg ervoor dat er iedere week een andere buitenpresentatie staat. En nu dit. Het zit me echt heel hoog", zegt Rutgers met tranen in haar stem.

'Niet in de weg'

Het is niet zo dat de planten in de weg staan, zegt ze. "Er kunnen nog met gemak twee rolstoelen naast elkaar langs als het moet." De gemeente laat in een reactie weten de specifieke zaak niet te kennen, maar dat mogelijk de coronamaatregelen een rol spelen. "De boa's in de binnenstad controleren over het algemeen expliciet of de uitspanningen in de weg staan, zodat de anderhalve meter gewaarborgd kan worden. Daar zijn we wel streng op.

Klachten

De eigenaresse heeft het vermoeden dat een echtpaar uit de straat heeft geklaagd. "Ik wil er niet eens te lang bij stilstaan, want die aandacht gun ik ze eigenlijk niet eens, maar er is dus één ouder echtpaar dat altijd klaagt als ze hier langslopen. Ik heb ze meerdere keren horen mopperen over 'die hele zooi die weer buiten staat' en 'dat ze gewoon weer gaan bellen'. Eén keer heb ik het stel aangesproken. Zei die man: 'Je moet die teringzooi gewoon weghalen.' Dat niveau. Er valt gewoon geen zinnig woord mee te spreken. Sommige mensen gunnen je gewoon geen succes."

Sombere toekomst

Als de uitstalling echt blijvend weg moet, ziet Rutgers de toekomst somber in. "Dan heb ik geen uitstraling. Ik noem dit mijn voortuintje, het is echt een stadstuintje met heel veel groen. Iedereen staat er even stil om te kijken en foto's te maken. En daarna komen ze hopelijk even binnenkijken om iets te kopen. Een groot deel van mijn klanten komt zo binnen. Ik begrijp ook niet wat er op tegen is. De bijtjes en vlinders vliegen hier rond, juist goed voor het klimaat. Even verderop op de Mariaplaats staan overal terrassen, maar dit moet weg? Het voelt alsof ik gestraft word terwijl ik help om de stad leuker te maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.