Instellingen

Religieuze LHBTI'ers lopen pelgrimstocht van Utrecht naar Amsterdam

De wandelaars vanochtend bij de Utrechtse Janskerk.
De wandelaars vanochtend bij de Utrechtse Janskerk. © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
UTRECHT - Gelovige LHBTI'ers zijn vanochtend vanuit Utrecht vertrokken voor een pelgrimstocht naar Amsterdam. Doel is onderwerpen als seksuele oriëntatie en genderidentiteit bespreekbaar te maken binnen de kerk.
Aanleiding voor de voettocht is de Amsterdam Pride. Vanwege corona gaan de grote festiviteiten ook dit jaar weer niet door. Toch wilde de gay community aandacht besteden aan het jubileumjaar, zegt organisator Wielie Elhorst.
"We beginnen in de Janskerk in Utrecht omdat daar ooit de eerste roze viering werd georganiseerd", vertelt Elhorst aan Radio M Utrecht. Vervolgens lopen de LHBTI'ers via elf andere kerken naar eindstation Amsterdam, waar ze zaterdag aankomen. De overnachting is in Abcoude.
"Het is in totaal 45 kilometer", zegt Elhorst. "Verdeeld over twee dagen. En we wonen in iedere kerk die we bezoeken een dienst bij. In totaal lopen zo'n dertig mensen mee, tien daarvan doen de hele route mee."
Elhorst was vroeger voorzitter van het Europees Forum van christelijke LHBT-groepen. Hoewel de positie van homoseksuelen in de kerk volgens Elhorst een stuk beter is geworden, is er nog meer werk aan de winkel. "Met de pelgrimage laten we zien dat er kerken zijn die wél stappen zetten. Zodat andere kerken daaraan een voorbeeld kunnen nemen."
Volgens predikant Wielie Elhorst gaat het steeds beter met de acceptatie van LHBTI'ers in de kerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.