Instellingen

Nog een paar dagen tussen hoop en vrees: 'Wij gaan door met de organisatie'

© Into the Woods / Kultlab
PROVINCIE UTRECHT - De Summer of Love werd een paar weken terug nog hoopvol afgekondigd, tezamen met het 'ritueel verbranden van je mondkap' en 'Dansen met Janssen'. Maar inmiddels zijn de nachtclubs weer gesloten en de meerdaagse festivals afgelast. Het laatste sprankje hoop voor de feestzomer is nu gevestigd op de ééndaagse festivals: daar neemt het kabinet maandag een besluit over.
"Wij gaan door met organiseren", zegt Nathan Kok van Elevation Events. Onder meer de Utrechtse festivals 'In het zand', 'Smeerboel' en 'Soenda' staan nog op de planning voor deze (na)zomer. "Onze organisatie heeft nog negen festivals op de agenda staan." Ze hebben ook al vijf festivals moeten afzeggen dit seizoen, waaronder 'De Leuke Festival', ook in Utrecht.
Het verschilt per minuut wat ik denk.
Nathan Kok, Elevation Events
Dat de organisatie van deze negen festivals doorgaat, is geen bewuste afweging. Ze moeten wel. "Het heeft een lange aanlooptijd", legt Kok uit. "Eigenlijk begin je een dag na het oude evenement al met de organisatie bezig voor het jaar erop." Kok durft geen uitspraken te doen over of het allemaal door kan gaan vanaf 14 augustus. "We hopen het. Maar het verschilt per minuut wat ik denk." Elk artikel of elke roddel laat hem heen en weer slingeren in zijn gedachten.
Met het garantiefonds kán die organisatie ook doorgaan. "Daarmee kunnen we leveranciers toch betalen, mocht het niet doorgaan." Maar om hun eigen organisatie op poten te houden, moeten ze weer aan de bak. "We hebben de omzet van de festivals nodig om weer investeringen te doen." Want de organisatie houdt dankzij verschillende regelingen het hoofd boven water, maar op de reserves is de afgelopen tijd flink ingeteerd.

'Wat is het risico in de buitenlucht?'

De vraag of een festival weer verantwoord gehouden kan worden, noemt Kok een 'lastige'. "Niks is zonder risico, als je naar de supermarkt of het terras gaat, loop je ook een risico. Maar wat is het risico in de buitenlucht?" vraagt Kok zich hardop af.
"We zijn nu op een punt dat we de keuze moeten maken of we een rest-risico accepteren. Ik ben er wel van overtuigd dat festivals met maatregelen veilig kunnen plaatsvinden. Wel met een verstandiger beleid natuurlijk. Het 'Dansen met Janssen' en Testen voor Toegang dat met een 40-uur oude test mocht, dat was niet handig. Maar het kán veilig denk ik, met voldoende wachttijd na een vaccin en een test 24 uur van de voren. Wij als festivals vormen dan denk ik geen groter gevaar dan de terras, een winkelstraat of een vol stadion", aldus Kok.

'Het is onze passie'

Hij vraagt zich af hoe lang het nog duurt voordat evenementen weer mogen plaatsvinden. Met maatregelen kan het dus, denkt hij. En ze staan ook gewoon te popelen om weer aan de bak te gaan. "Testen voor Toegang kost ons extra inzet, maar dat hebben we er graag voor over. Het is onze passie, ons werk. Het betekent veel voor ons. We willen graag weer blije bezoekers zien, mensen ontvangen die elkaar ontmoeten en lol maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.