RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wéér vallen treinen uit vanwege personeelstekort ProRail: 'Heel zuur voor reizigers'

PROVINCIE UTRECHT - Voor de derde keer deze week vallen treinen uit omdat ProRail een tekort heeft aan medewerkers op de verkeersleidingpost. Tot en met 23.00 uur vanavond rijden geen intercity's tussen Amersfoort en Amsterdam.

Een van de verkeersleiders is ziek, en ProRail heeft vanwege onderbezetting geen vervanger klaarstaan. Om dezelfde reden vanochtend ook al geen treinen tussen Utrecht en Arnhem. Ook de sprinter tussen Driebergen en Veenendaal viel uit. Eergisteren reden op sommige trajecten ook geen of minder treinen.

Reizigersvereniging Rover is al vanzelfsprekend niet blij met alle uitgevallen treinen. "Dit mag eigenlijk niet gebeuren", zegt Freek Bos. "Het is heel zuur voor reizigers. We roepen ProRail op een 'alles-uit-de-kast-plan' te maken om de impact van dit personeelstekort zo klein mogelijk te maken."

Begrip
Toch heeft Rover ook wel wat begrip voor de situatie waarin ProRail zit. Meer verkeersleiders aannemen is makkelijk gezegd dan gedaan, zegt Bos. "De functie-eisen zijn heel streng. Voor elk traject moet je specifieke kennis hebben. Iemand die bijvoorbeeld in Groningen werkt kan dus niet in Utrecht worden ingezet."

Slechts weinig sollicitanten schoppen het daadwerkelijk tot verkeersleiders bij ProRail. "Je moet heel stressbestendig zijn en allerlei psychologische testen halen", zegt Rover-directeur Bos. "Vergelijk het met een baan als luchtverkeersleider bij Schiphol."

ProRail liet eerder weten dat ziekmeldingen van verkeersleiders een groot probleem zijn in combinatie met het structurele personeelstekort. "We vinden het ontzettend vervelend voor reizigers en vervoerders."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -