Gevolgen brand Moerdijk vallen mee

UTRECHT - De Veiligheids Regio Utrecht (VRU) houdt de brand in een chemiebedrijf in het Brabantse Moerdijk in de gaten, maar het lijkt er niet op dat het incident grote gevolgen heeft voor de provincie Utrecht. Mogelijk vallen met regenbuien wel roetdeeltjes in de regio neer.
Woensdagmiddag leek het erop alsof giftige rookwolken afkomstig van de brand naar de provincie dreven, maar inmiddels is de wind gedraaid. Bovendien heeft de burgemeester van Moerdijk gezegd dat er geen giftige stoffen zjin gemeten.
De brandweer heeft in Utrecht ook metingen aan de provinciegrens gedaan, maar daar zijn geen verontrustende resultaten uit gekomen.

RIVM

Vooralsnog zijn er geen Utrechtse brandweerlieden naar Moerdijk afgereisd. Het RIVM in Bilthoven is wel met een ploeg naar Moerdijk. Het gaan om mensen die met een wagen vol apparatuur de lucht kunnen meten.
Het Calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht stond paraat, maar hoeft niet in actie te komen.

OPSLAGTANK

Het brandende bedrijf in Moerdijk bewerkt en verpakt chemische producten voor diverse afnemers over de hele wereld. Chemie-Pack heeft tien tanks van 23.500 liter waar brandbare, giftige en bijtende stoffen zijn opgeslagen.
Omroep Brabant en RTV Rijnmond zijn tot rampenzender uitgeroepen. Dat betekent dat de programmering is aangepast en dat de burgemeester zendtijd kan eisen voor informatie.
Hoewel de brandweer geen gevaarlijke stoffen heeft gemeten, wordt inwoners van Moerdijk en Dordrecht wel aangeraden ramen en deuren dicht te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.