Utrechters willen referendum over uitbreiding van de stad: 'Hoe zit het met de leefbaarheid?'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Als het aan een groep Utrechters ligt, is het geen uitgemaakte zaak dat de stad er de komende jaren tienduizenden inwoners bij krijgt. Is de enorme uitbreiding van de stad wel nuttig en nodig? Anna Zanger betwijfelt dat, daarom neemt ze het initiatief voor een referendum.
In alle toekomstvisies lijkt het een feit: Utrecht gaat de komende decennia explosief groeien. "Maar waarom moet dat eigenlijk? En op welke manier?" Het zijn vragen die Zanger zichzelf hardop stelt. Ze stelde ze ook aan de gemeente, maar kreeg naar eigen zeggen geen bevredigende antwoorden.

Petitie

Daarom nam ze samen met Jan Korff de Gidts het initiatief voor een petitie over de Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU), waarin staat beschreven dat Utrecht naar 440.000 inwoners groeit. Ter vergelijking: op dit moment wonen in de Domstad zo'n 360.000 mensen.
Ja, er is woningnood. Maar dat heeft wellicht ook andere redenen, zoals dat het aanbod niet aan de vraag voldoet
Initiatiefnemer Anna Zanger
De petitie moet de opmaat zijn naar een referendum. De teller staat inmiddels op ruim duizend handtekeningen, wat betekent dat de burgemeester zich moet buigen over het verzoek tot een referendum. "We moeten afwachten of alle handtekeningen geldig zijn", zegt Zanger.
In het referendum zouden twee vragen centraal moeten staan, vinden de initiatiefnemers. "Willen we dit? En zo ja is de manier waarop we uitbreiden wel optimaal?"
Zanger: "Ik heb me laten vertellen dat Utrecht relatief een groot deel van de bevolkingsgroei op zich neemt. Naar verhouding meer dan de groei die je verwacht voor heel Nederland."
Ook betwijfelt ze of het tekort aan huizen in Nederland wel een goede reden is om Utrecht vol te bouwen. "Ja, er is woningnood. Maar dat heeft wellicht ook andere redenen, zoals dat het aanbod niet aan de vraag voldoet."
Verder vrezen de initiatiefnemers voor de leefbaarheid in de stad. Niet alleen worden de zogenoemde rode contouren verlegd, ook komen binnen de bestaande wijken extra huizen. "In Overvecht, daar wordt heel veel bijgebouwd. Veel inwoners van die wijk weten dat niet, hebben nog nooit van de RSU gehoord. Ook daarom startten we deze petitie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.