'Explosie' van muurkunstwerken in Utrecht, Joost fotografeerde er 600: 'Stad steeds mooier'

PROVINCIE UTRECHT - Straatkunst is in opkomst. De afgelopen jaren komen er steeds meer tekeningen op muren bij. Gepensioneerd vormgever Joost van Waert fotografeerde er honderden in de stad Utrecht en die zijn nu in een boek gebundeld, vergezeld van een beschrijving en een stukje over de kunstenaar. "Van een lelijke, blinde muur wordt toch weer iets moois gemaakt. De hele stad wordt er mooier van."
Utrechter Joost van Waert legde ruim 600 muurkunstwerken vast
Van Waert trok de afgelopen jaren kriskras door de stad, gewapend met een fotocamera, om al dat moois op de gevoelige plaat vast te leggen. Hij ziet niet alleen de schoonheid van de muurversieringen in, de kunst verbindt mensen ook vindt hij. "Er zit vaak een heel voortraject aan het plaatsen van zo'n muurschildering. Er is overleg met buurtbewoners, vaak mogen mensen dan zelf onderwerpen inbrengen. Dat brengt zo'n hele buurt dan ook samen. En als de tekening dan af is dan is iedereen trots en ontstaat er een soort 'wijkgevoel'."
Utrechter Joost van Waert fotografeerde honderden muurkunstwerken
Utrechter Joost van Waert fotografeerde honderden muurkunstwerken © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrechter Joost van Waert fotografeerde honderden muurkunstwerken
Utrechter Joost van Waert fotografeerde honderden muurkunstwerken © RTV Utrecht / Peter Knieriem

Speurwerk

In het boek 'Muurkunst' staan niet alleen muurtekeningen. Ook gevelstenen, gedichten, mozaïeken en reliëfs krijgen een plekje. Van Waert stak naast het goed in beeld brengen van de stadskunstwerken ook veel tijd in het vinden van de makers. "Dat was echt speurwerk. Soms kreeg ik ineens gegevens binnen van iemand en dan kwam er weer een puzzeltje rond. Maar ik heb gewoon ook veel op internet gezocht en veel boeken over Utrecht doorgelezen."
Een muurschildering op de Utrechtse Oosterkade
Een muurschildering op de Utrechtse Oosterkade © RTV Utrecht / Peter Knieriem
De muurkunstliefhebber ziet een trend. Meer en meer grijze muren in de stad worden voorzien van kleurrijke schilderingen. "Het lijkt wel of de kunstenaars elkaar aansteken. Het is echt een explosie. Ook eigenaren van panden zijn veel meer geneigd om te zeggen: kom maar langs. Die muren staan vaak vol met graffiti. Dat geeft nogal een rommelige indruk voor mensen. Op het moment dat er een mooie schildering staat dan wordt dat gerespecteerd door graffiti-artiesten en er wordt dan niet overheen gespoten."

Bunbun

Het werk van Van Waert is nooit af. Ook vandaag weer ontdekt hij een nieuw muurkunstwerkje, in de Wijde Watersteeg. "Ik kijk omhoog en dan zie ik ineens het 'tweede Utrechtse konijntje' Bunbun." Wie weet krijgt dit kleine pareltje een plekje in een nieuwe versie van Van Waerts boek. Er wordt in ieder geval al gedacht aan een tweede druk, want binnen een paar weken werden er al zo'n 400 exemplaren van het fotoboek verkocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.