Frustraties en hoop na kabinetsbesluit over festivals: 'Zolang er hoop is gaan we door'

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Kleine eendaagse evenementen tot 750 bezoekers mogen weer vanaf 14 augustus. Dat heeft het demissionaire kabinet vandaag besloten. De evenementen moeten dan wel voldoen aan een aantal strikte eisen en plaatsvinden in de buitenlucht. Voor grotere evenementen blijft tot minstens 1 september gelden dat ze niet door kunnen gaan, tenzij het kabinet daarvoor besluit dat er toch meer mogelijk is. De mededeling van het kabinet geeft de ene organisator hoop en zorgt voor frustratie bij de ander.
Voor Joey Klomp is het wel duidelijk. Hij hoeft zijn vakantie in Frankrijk niet af te breken. Hij was graag halsoverkop terug naar Nederland gevlogen als zijn festival La Musica op 14 augustus toch door had kunnen gaan. "Nee, helaas. Maar ik zag het wel aankomen natuurlijk."
Zaterdag 14 augustus zou de top van de Nederlandse RnB en Latin wereld naar Beachclub Klein Scheveningen in Lopikerkapel komen. Klomp noemt Frenna en Jonna Fraser als voorbeelden. Het zijn dure artiesten. "Je maakt ook een begroting voor 5000 man", zegt Klomp. Om dan uiteindelijk maar 750 man toe te laten is niet rendabel. "We gaan ook niet tegen 5000 man met tickets zeggen: we gaan het met 750 doen."
Hoop en frustratie
"Je moet heel goed opgelet hebben tijdens de persconferentie", zegt Mikki Kloet van festivalorganisator Xsense. "Maar we hebben voorlopig nog een laatste strohalm waar we ons aan vast houden."
Kloet doelt op de volgende persconferentie van het demissionair-kabinet op 13 augustus. Als het de goede kant op gaat met de bestrijding van het virus, valt er mogelijk nog een ander besluit voor festivals in het restant van augustus, zoals het door Xsense georganiseerde Festival Strand in het laatste weekend van augustus.
"We snappen dat die kans heel klein is geworden", zegt Kloet. "Maar zolang er een kans bestaat dat wij een festival kunnen organiseren grijpen we die aan. Festivals organiseren is wat we doen, wat we leuk vinden en waar we onze energie uithalen."
Met de nieuwe maatregelen heeft het demissionair-kabinet organisatoren zelf de ruimte gegeven om de stekker uit festivals te trekken en aanspraak te maken op het garantiefonds. Kloet wil daar zo lang mogelijk mee wachten.
Kloet: "Het is heel fijn dat het garantiefonds er is, maar het dekt alleen gemaakte kosten en offertes. De winst waar je je eigen kosten mee kan dekken zit daar niet bij. Dus ook als organisatie is het hartstikke nodig om festivals te organiseren."
Het Utrechtse Elevation Events worstelt met de onduidelijkheid van de nieuwe maatregelen. "We hebben gevraagd om duidelijkheid en die hebben we niet gekregen. Het enige is dat we nu zelf kunnen kiezen of we gebruik maken van het garantiefonds", vertelt Nathan Kok van evenementenbureau.
Vooral Soenda (28 augustus) staat op de tocht. Kok: "Als je stopt en het mag na 13 augustus toch wel is dat ook weer een grote teleurstelling en als je doorgaat met organiseren en het mag toch niet, dan is dat ook heel vervelend."
Bovendien zegt Kok dat grote evenementen met de juiste maatregelen verantwoord te organiseren zijn. "We willen feestjes organiseren, dat is onze passie." Voorlopig gaat Elevation Events verder met de voorbereidingen op Soenda.
'We komen twee keer zo hard terug'
Voor Joey Klomp van La Musica komen die mogelijke versoepelingen te laat. De festivalorganisator moet nu zorgen voor een goede afhandeling. Hij hoopt dat het garantiefonds alle kosten gaat dekken, maar zegt dat er veel onduidelijk is en niet op alle vragen antwoorden komen.
Nog een verschuiving (La Musica zou eigenlijk al in mei plaatsvinden) is niet reëel. De festivalagenda is die maand bomvol. "Dat merk ik ook aan leveranciers. Bijvoorbeeld de toilettenleverancier: die heeft op sommige dagen niks meer."
Dus zet Klomp nu in op La Musica 2022. "28 mei staat al vast", zegt hij. Mensen met een kaartje bepalen zelf of ze die willen houden of hun geld terug willen. "We gaan volgend jaar twee keer zo hard terugkomen."