RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht herdenkt voor het eerst genocide op Roma en Sinti in WOII

AMERSFOORT - In het Utrechtse stadhuis is vanmiddag stilgestaan bij de genocide op Roma en Sinti in de Tweede Wereldoorlog. De plechtigheid maakte deel uit van de Europese Roma Holocaust Memorial Day.

Het is de eerste keer dat in Utrecht op officiŽle wijze iets aan die dag gedaan werd, al was de herdenking vanwege corona wat kleiner van opzet dan eerst de bedoeling was. Verschillende binnen- en buitenlandse genodigden verzamelden zich in het oude stadhuis, onder wie de loco-burgemeesters van Utrecht en Amersfoort en raadsleden van verschillende partijen. Er waren toespraken en er werd een minuut stilte in acht genomen.

De herdenkingsdag is op 2 augustus, omdat op die datum in 1944 het zogenoemde zigeunerkamp in Auschwitz door de SS werd geliquideerd. Het grootste deel van de gevangenen werd toen meteen vermoord, de rest naar andere kampen verplaatst.

De nazi's hebben in de Tweede Wereldoorlog naar schatting een half miljoen Roma en Sinti vermoord. Omdat er weinig bekend is over dit gedeelte van de geschiedenis, wordt de zigeunervervolging wel ''de vergeten holocaust'' genoemd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -