Feesten en activiteiten voor 650 jaar bestaan Woerden: 'Hopen dat er geen corona is'

© Woerden 650
WOERDEN - Woerden viert het 650-jarige bestaan volgend jaar met een openingsfeest, sportieve activiteiten en de uitgave van verschillende (kinder)boeken. Dit is slechts een greep uit alle activiteiten die in 2022 plaatsvinden om het jubileum te vieren, mits corona dat toelaat.
In 2022 bestaat Woerden 650 jaar en dat wordt een jaar lang gevierd met verschillende activiteiten, bedacht door Woerdenaren zelf. Die konden bij Stichting Woerden 650 hun ideeën aanleveren. Uit een kleine zeventig initiatieven is nu een lijst met activiteiten gekozen. "Bij elkaar is het een heel divers aanbod geworden", zegt Will Stoof, voorzitter van de stichting.
Op zaterdag 12 maart trapt Woerden af met een rondgaand verhaal langs Woerdense historische locaties en een feestavond. Later in het jaar volgen onder meer een Culture Run Bike Run wedstrijd, kun je ringsteken en polsstokspringen over het water en komt er een speciale Woerden 650-dag voor inwoners in de verzorgingstehuizen. Ook is er merchandise te koop en worden er verschillende documentaires gemaakt.

Corona kan roet in het eten gooien

Het budget vanuit de gemeente voor dit feestelijke jaar is wat minimaal, vindt Stoof. "Tenminste, als je het vergelijkt met wat bijvoorbeeld Gouda krijgt voor een dergelijk feestjaar." Er zijn dan ook geen evenementen met grote artiesten en voorlopig heeft de stichting geen geld meer te verdelen voor andere activiteiten. "Maar de gemeente denkt wel goed mee", zegt Stoof. "Als er ergens geld overblijft, wordt er altijd aan ons gedacht." Mocht de stichting meer geld krijgen, dan komen er mogelijk activiteiten bij.
In het programma staan een aantal grote en feestelijke activiteiten. Voor nu gaat de organisatie ervanuit dat het allemaal door kan gaan. "We hopen dat er geen corona is", vertelt Stoof. "Maar de tijd moet uitwijzen of het wel of niet mogelijk is. Het kan zijn dat er in december een no-go volgt."
De definitieve lijst aan activiteiten wordt in december bekend gemaakt. Wat door kan gaan hangt af van de benodigde vergunningen én wat de bestaande initiatieven in Woerden gaan doen, zegt Stoof. Die evenementen moeten zich voor eind november melden bij de gemeente. Daarna wordt de balans opgemaakt.

Kernen bij viering betrekken

Stoof is blij met de lijst die er nu ligt, hoewel hij had verwacht dat er meer initiatieven vanuit de dorpskernen van Woerden zouden komen. Uit Zegveld, Harmelen en Kamerik is niet veel input gekomen, zegt hij. "De kernen zijn toch wat meer op zichzelf gericht. We proberen er veel aandacht aan te schenken en we verwachten ook wel dat mensen komen. Zodra er iets groots gebeurt in Woerden, zijn de inwoners uit de kernen er wel altijd bij."
"Ik denk dat we een mooi feestjaar hebben zo", zegt Stoof. "Bovendien denk ik dat iedereen wel toe is aan een feestje."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.