Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor gijzeling van oud-verdachte van overval Driebergen

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
DRIEBERGEN-RIJSENBURG/DOORN - Een man uit Driebergen is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf voor zijn rol bij de gijzeling en afpersing van een man in Doorn, twee jaar geleden.
Volgens de Utrechtse rechtbank is bewezen dat de 27-jarige H.C. zijn vriend J. heeft meegeholpen door zijn auto beschikbaar te stellen en als chauffeur op te treden. Het slachtoffer zou in de zomer van 2019 door J. zijn gedwongen bij H.C. in de auto te stappen. J. wilde geld zien vanwege een oude kwestie tussen de twee. Zij zouden in 2016 betrokken zijn geweest bij een gewapende overval op een sigarenzaak in Driebergen.

Geen vrije wil

De rechtbank vindt dat het voor H.C. duidelijk moet zijn geweest dat het slachtoffer niet uit vrije wil meereed en ook niet kon ontsnappen. Hij reed met de twee langs verschillende adressen waar geld moest worden geregeld, maar was volgens de rechtbank niet bij de daadwerkelijke afpersing betrokken en profiteerde daar ook niet van. Dat laatste wordt hem daarom minder zwaar aangerekend.
Het Openbaar Ministerie had een half jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist voor de chauffeur. Maar de rechtbank kwam tot een veel mildere straf, omdat zijn rol van een totaal andere orde was geweest dan die van zijn medeverdachte. J. werd vorig jaar veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf voor afpersing en vrijheidsberoving. Uiteindelijk leverde de afpersing hem slechts 100 euro op.
Voor de voorwaardelijke celstraf van H.C. geldt een proeftijd van twee jaar. Als hij het niet eens is met het vonnis moet hij binnen twee weken hoger beroep aantekenen. Dat geldt ook voor het OM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.