Positieve coronatests dalen en steeds meer mensen (ook zonder afspraak) zijn gevaccineerd

© Koen van Weel, ANP
Provincie Utrecht - Het aantal mensen dat positief is getest op corona blijft dalen. Het RIVM meldt vandaag 112 nieuwe besmettingen in onze provincie. Het gemiddelde van afgelopen week was 201 nieuwe positieve tests per dag.
Ook de piek van het aantal ziekenhuisopnames lijkt bereikt, meldt het RIVM vandaag. Het aantal mensen dat vanwege het coronavirus in het ziekenhuis belandt, stijgt niet meer. In de provincie Utrecht zijn er afgelopen week 21 mensen in het ziekenhuis opgenomen. De week daarvoor waren dat er veertien.

Vaccinaties

Het merendeel van de mensen die een positieve testuitslag kregen is niet of niet volledig gevaccineerd. In juli kregen 181.920 mensen in heel Nederland een positieve testuitslag. Daarvan is van 150.275 mensen de vaccinatiestatus bekend, dat is 83 procent. Van deze 150.275 mensen was 88,5 procent niet gevaccineerd (46,2 procent) of niet volledig gevaccineerd (42,3 procent) tegen corona. Van de mensen met een positieve testuitslag en met bekende vaccinatiestatus was 11,5 procent volledig gevaccineerd.
Sinds gisteren kunnen mensen zich zonder afspraak laten vaccineren. In onze provincie hebben 220 mensen daar gebruik van gemaakt, vertelt de GGD. "Het is een heel diverse groep die binnenkomt", zegt Maaike Schaap van de GGDrU. "We zien 60- en 70-plussers die denken: ik laat me tóch vaccineren, maar ook ouders die al wel gevaccineerd zijn en die nu met hun kinderen komen."

Ziekenhuisopnames

In heel Nederland zijn de afgelopen week 541 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Een week geleden meldde het instituut 538 nieuwe ziekenhuisopnames, wat door nameldingen uitkwam op 564. Het aantal mensen dat op een intensive care belandde steeg wel iets, van 115 naar 130.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg licht, van 21 naar 28. Dat is vergelijkbaar met de situatie half juni. Maar het valt in het niet bij het hoogtepunt van de laatste golf. Rond de jaarwisseling, vlak voor het begin van de vaccinatiecampagne, waren er meer dan honderd meldingen van sterfgevallen per dag.

Reproductiegetal

Het reproductiegetal daalde een fractie. Het cijfer geeft aan hoe snel of langzaam het coronavirus zich verspreidt. Dat getal stond vorige week dinsdag op 0,8 en afgelopen vrijdag op 0,7. Nu is het 0,69 geworden, het laagste niveau sinds 1 juni vorig jaar. Een getal van 0,69 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 69 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo'n 48 anderen, die vervolgens 33 mensen aansteken. De groep nieuwe gevallen wordt kleiner en kleiner en de uitbraak kan langzaam doven. Een paar weken geleden stond het getal op 3 en dat was juist het hoogste niveau ooit.
Het aantal positieve testen daalt in elke leeftijdsgroep, maar vooral onder jongvolwassenen. Een paar weken geleden testten 1852 op elke 100.000 mensen van 18 tot 24 jaar positief, afgelopen week waren het er 325 op de 100.000. Bij 25- tot 29-jarigen daalde het relatieve aantal positieve tests van 915 naar 215 op de 100.000.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.