Meldpunt tegen broodfokhandelaren: 'Er gaat intens leed schuil achter deze puppyfabrieken'

© RTV Utrecht / Annet Schut
UTRECHT - Wie een hondje heeft gekocht via een broodfokhandelaar, kan daar vanaf vandaag melding van maken. Stichting House of Animals heeft daarvoor een meldpunt in het leven geroepen. "Achter deze handel gaat intens leed schuil. Deze hondjes - vaak uit Hongarije - komen uit heuse puppyfabrieken, anders kan ik het niet noemen."
Wekelijks krijgt de stichting verhalen te horen van gedupeerden die een hondje hebben gekocht bij een broodfokhandelaar, vertelt Karen Soeters van House of Animals. "Je kunt natuurlijk denken: mensen moeten ook niet bij zo'n handelaar kopen. Daar hebben ze uiteraard helemaal gelijk in, maar consumenten kunnen ook echt misleid worden door die handelaren", legt ze uit.

Marktplaats

"Mensen beginnen vaak met zoeken op Marktplaats, wat je overigens nóóit moet doen. Broodfokhandelaren hebben daar soms wel dertig advertenties voor een nestje, onder verschillende accountnamen. Pas als de koper aankomt bij het adres, blijkt het een bedrijf met meerdere nestjes te zijn - zonder de moeder. Dan hebben mensen vaak het hondje al in hun handen, kinderen erbij. En dan nemen ze hem toch maar mee."
Tot frustratie van Soeters leidde een melding bij de NVWA vaak niet tot actie. "Daarom zijn we nu met dit meldpunt begonnen. Enerzijds willen we daarmee kijken of we via zo'n algemeen meldpunt bij de NVWA een handhavingsverzoek kunnen indienen en anderzijds kunnen we kijken of we een groter dossier kunnen opbouwen tegen een handelaar. Zodat we zelf ook beter inzicht krijgen."

Coronapups

In coronatijd was er veel vraag naar pups en daar hebben broodfokhandelaren volgens House of Animals flink van geprofiteerd. "Het veroorzaakt grote problemen, de asiels zitten nu bomvol. Die pups zijn allemaal in coronatijd aangeschaft. Het zijn hondjes die al een socialisatieperiode misten omdat ze veel te vroeg bij hun moeder weggehaald zijn en de eigenaren, die eerst veel thuis waren, moeten nu ineens wel weer op kantoor werken."
De stichting richt zich met name op pups die vanuit het buitenland naar Nederland getransporteerd worden, vaak veel te vroeg en niet-ingeënt. "Maar bijvoorbeeld die Woerdense teckelzaak, waarbij twee dames in Nederland onder slechte omstandigheden teckels fokten, kunnen mensen ook via het meldpunt bij ons melden."
Wie graag een hondje wil, doet er volgens Soeters goed aan om in het asiel te kijken. "En als je ergens bij een nestje bent en de moederhond is niet aanwezig en de handelaar heeft meerdere nestjes, is de kans groot dat je bij een broodfokker bent. Vraagt de fokker geen enkele keer naar jouw leefsituatie en is alles erop gericht om jou zo snel mogelijk dat hondje te laten kopen? Dan kun je je het best direct omdraaien en niet meer terugkomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.