Femke Bol rent naar olympisch brons op 400 meter horden

© ANP
AMERSFOORT - Femke Bol heeft haar verrassend snelle opmars naar de wereldtop in de atletiek bezegeld met de bronzen medaille op de 400 meter horden bij de Olympische Spelen in Tokio. De pas 21-jarige Amersfoortse moest in de finale in het Olympisch Stadion alleen buigen voor de Amerikaanse Sydney McLaughlin en regerend wereldkampioene Dalilah Muhammad, eveneens uit de Verenigde Staten.
McLaughlin liep naar het goud in een wereldrecord van 51,46, Muhammad veroverde het zilver in 51,58. Bol noteerde een Europees record van 52,03 in de snelste race ooit gelopen op dit onderdeel. Bol mag gerust een fenomeen worden genoemd. De jonge atlete brak vorig jaar internationaal door op de 400 meter horden en won in de 'coronazomer' alle races waar ze aan de start kwam.

Records aan lopende band verbeterd

Ook dit jaar won ze, tot aan de finale in Tokio, alle races waarin ze aan de start kwam. Bovendien verbeterde ze aan een stuk door de Nederlandse records op 400 meter én 400 meter horden.
Bol boekte in maart op de EK indoor al haar eerste grote successen met de Europese titels op de 400 meter en 4x400 meter estafette. In Tokio liet ze vanaf de series meteen zien dat ze kandidate voor een medaille was. Ze won overtuigend haar heat en liep ook in de halve finales met grote voorsprong op de rest naar de finale.
In die eindstrijd trof ze leeftijdgenote McLaughlin, die dit jaar al als eerste vrouw onder de 52 seconden dook en in de olympische finale het wereldrecord nog eens aanscherpte. Bol liep een geweldige race en kwam in vloeiende stijl als derde uit de bocht naar de finish. Ze probeerde te versnellen, maar kon het verschil met de
twee Amerikaanse grootheden niet meer overbruggen.

'Bizar niveau'

"Die meiden zijn echt van een bizar niveau. Ik ben blij dat ik er best wel dichtbij kon blijven", vertelde Bol tegen de NOS. "Ik moest gewoon echt op mijn allerbest zijn. Dat was de enige manier dat ik hen kon verslaan. Ik mocht geen foutje maken of iets. Dat is wel gelukt. Mijn vorm was er en dat blijkt. Ik wist wel dat ik rond de 52,0 kon lopen. Ik ging zo hard als ik kon. Ik probeerde mee te gaan en ik denk dat dat mij naar deze tijd heeft gebracht."
Bol was blij dat ze eindelijk in een rechtstreeks duel tegenover McLaughlin en Muhammad stond. "Ik mocht tegen de besten lopen, eindelijk. Ik hoop dat ik ze nu wat vaker tegenkom. Dat helpt mij ook naar een hoger niveau. Ik wil iedereen heel erg bedanken die om half vijf op is gestaan om te gaan kijken. Dat helpt heel erg. Het is zo gaaf om hier te staan. Ik kan het nog niet helemaal beseffen."
Bol is in Tokio ook een belangrijke schakel in de estafetteploegen. Ze liep al mee in het Nederlands team op de 4x400 meter gemengde estafette dat zaterdag in de finale net naast een medaille greep. In die finale klokte ze een bijzonder sterke splittijd van 49,74.