Hockeysters bereiken eindstrijd na ruime zege op Groot-Brittannië

© ANP
Provincie Utrecht - De Nederlandse hockeysters hebben zich ten koste van Groot-Brittannië, de regerend olympisch kampioen, geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. In het Oi Hockey Stadium in Tokio werd het liefst 5-1. In de poulefase won Nederland met 1-0 nog moeizaam van de Britse ploeg.
Oranje kwam in het duel met de olympisch kampioen van 2016 geen moment in de problemen. In het eerste kwart vielen er weinig hoogtepunten te noteren, maar in het tweede kwart was het al snel raak. Felice Albers zette Nederland in de 19e minuut op voorsprong na uitstekend voorbereidend werk van Laurien Leurink, de speelster van SCHC uit Bilthoven speelde zich knap vrij en stelde Albers in staat uit te halen vanaf de linkerkant van de cirkel. Een minuut later kon de Nederlandse bank opnieuw opspringen toen Marloes Keetels er met een schot vanaf de rand van de cirkel 2-0 van maakte.
Nederland, dat alle zes voorgaande duels in Tokio had gewonnen, bleef op de aanval spelen en jagen op meer doelpunten. Uit een strafcorner van Kampong-speelster Caia van Maasakker wist Maria Verschoor de 3-0 te maken. Albers zorgde vervolgens met haar tweede doelpunt voor de 4-0. De 21-jarige Albers, de jongste speelster in de Oranje-selectie, heeft al vijf keer gescoord bij haar debuut op de Spelen.
Giselle Ansley maakte uit een strafcorner de stand iets draaglijker voor de Britse speelsters, maar met haar negende goal van het toernooi zorgde Matla toch weer voor een marge van vier. In de laatste tien minuten werd er niet meer gescoord en was het wachten op het laatste fluitsignaal.
Vijf jaar geleden verloren de hockeysters in de finale van de Spelen van Rio de Janeiro na shoot-outs van de Britse ploeg. Na de reguliere speeltijd was de stand toen 3-3. In de finale neemt Oranje het vrijdag op tegen Argentinië of India, dat geleid wordt door de Nederlandse bondscoach Sjoerd Marijne. De eindstrijd is vrijdag om 12.00 uur Nederlandse tijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.