RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Aantal faillissementen volgens CBS 'historisch laag' maar wat als de noodsteun stopt?

PROVINCIE UTRECHT - Het klinkt raar: er is een coronacrisis, ondernemers klagen steen en been, en toch zit het aantal faillissementen op een 'historisch laag niveau'. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Utrecht gingen er tot en met juni 76 bedrijven op de fles. Een verklaring is makkelijk gevonden: de coronasteun van he Rijk. Maar hoe moet het als die in oktober is afgelopen? "Ik denk dat het aantal faillissementen weer op hetzelfde niveau komt als voor de coronacrisis. Dat zijn hele normale patronen. Of het exorbitant gaat worden, is afhankelijk van wat er in de toekomst gebeurt als de regelingen stoppen."

Het lage aantal faillissementen is opmerkelijk, want er zijn veel bedrijven, van horecazaken tot evenementenorganisatoren, die zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen. Toch waren er in alle sectoren van de economie, waaronder dus ook de horeca en de verhuursector, afgelopen half jaar minder faillissementen dan vorig jaar.

In 2020 werden er in in Utrecht in de eerste zes maanden van het jaar 128 faillissementen uitgesproken. Van januari tot en met juni van dit jaar waren dat er 76. Om dat even te vergelijken met jaren waarin het woord corona alleen verwees naar een biermerk: in 2019 gingen er in dezelfde periode 189 bedrijven failliet en in 2018 waren dat er 172.

Statistiekbureau CBS zegt dus dat het aantal faillissementen op een 'historisch laag niveau' zit. Een oorzaak is eenvoudig gevonden: de steunmaatregelen vanuit de overheid die nog steeds lopen. Bedrijven die minder inkomsten hadden door corona krijgen nog steeds geld van de overheid. Ook zijn rechters minder snel geneigd een faillissement uit te spreken. Bedrijven die 'in de kern gezond' zijn, worden daardoor minder snel failliet verklaard.Van noodsteun naar financiering
Maar wat gebeurt er als die steun stopt? Hans Klein Swormink van de Kamer van Koophandel spreekt als programmamanager Zwaar Weer ondernemers die het moeilijk hebben. Hij zegt dat het spannend wordt. "Ik denk dat het aantal faillissementen weer op hetzelfde niveau komt als voor de coronacrisis. Dat zijn hele normale patronen. Maar of het exorbitant gaat worden, is afhankelijk van wat er in de toekomst gebeurt als de regelingen stoppen. Komen er bijvoorbeeld door de overheid gesteunde vermogensversterkende fondsen?"

Want als de steunpakketten stoppen, moeten bedrijven die geld nodig hebben voor bijvoorbeeld een nieuwe collectie kleren dat ˇf zelf verdienen ˇf aankloppen bij financiers. En dat laatste is lastig. Want financiers kijken ook naar het eigen vermogen van ondernemers, en dat is bij velen wel zo'n beetje op na een jaar op een houtje bijten.

Klein Swormink denkt dat de overheid daar een rol kan spelen met bijvoorbeeld een fonds dat bedrijven helpt. "Als een financier zegt: 'Ik vind het op zich een gezonde onderneming maar het eigen vermogen is te laag' dan zegt een fonds waarschijnlijk: 'Wij nemen een participatie in die onderneming en vullen het eigen vermogen aan tot 30 procent en stellen onze vordering achter op die van een financier. Dan zegt een financier: 'Check, dan heb ik een levensvatbaar bedrijf."

'Zombiebedrijven'
Een laag aantal faillissementen klinkt als goed nieuws. Toch is dat niet altijd zo, aldus economen van de Universiteit Utrecht. In maart legden Jasper van Dijk en Erik Stam van de Utrecht University School of Economics in een rapport uit waarom. Door de steun vanuit het Rijk zijn bedrijven verzekerd van inkomsten en daarom hoeven ze zich niet opnieuw uit te vinden om te kunnen concurreren. Dat kan volgens de onderzoekers 'dynamiek in bedrijvigheid uit de economie halen'.

Een Nederland vol zombiebedrijven moet voorkomen worden."
Rapport 'Onzekerheid en Hoop: Bedrijvendynamiek in 2020'

"Wil Nederland sterk uit de crisis komen dan moeten bedrijven genoodzaakt blijven zichzelf opnieuw uit te vinden en moet kapitaal van niet-levensvatbare bedrijven snel nieuwe bestemmingen kunnen vinden. Ofwel: een Nederland vol zombiebedrijven moet voorkomen worden. De steunmaatregelen kunnen deze dynamiek vertragen."

Ook wezen de onderzoekers er in maart op dat faillissementen maar een gedeeltelijk beeld geven van de economie. Want er zijn ook ondernemers die met hun bedrijf stoppen voor ze in de rode cijfers komen. Dat waren er vorig jaar meer dan voorgaande jaren. In 2020 werden 2700 bedrijven failliet verklaard, terwijl er meer dan 140.000 bedrijven stopten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -