Historisch kerkhof Oud-Zuilen breidt uit met natuur-begraafplaats

OUD-ZUILEN - In het pittoreske Oud-Zuilen ligt de oudste in gebruik zijnde begraafplaats buiten de bebouwde kom van Nederland. De eerste uitvaart was op 18 maart 1782. In tegenstelling tot veel begraafplaatsen in Stichtse Vecht ligt die van Oud-Zuilen er picobello bij. Dat komt omdat een stichting het hof in 1997 overnam van de kerk, die het onderhoud niet meer kon opbrengen. Sindsdien heeft een enthousiaste groep vrijwilligers het beheer op zich genomen. Binnenkort wordt het aanbod uitgebreid met een natuurbegraafplaats.
Historisch kerkhof Oud-Zuilen breidt uit met natuur-begraafplaats
Op het oudste gedeelte van de begraafplaats liggen de familiegraven van de familie Van Tuyll van Serooskerken, heren van Zuilen. De graftombe is een rijksmonument, en dat geldt ook voor het toegangshek. Ook hoogleraar F.C. Donders ligt er begraven. Deze negentiende-eeuwse oogheelkundige was in zijn tijd een zeer vooraanstaand Utrechter. Co de Wildt is de beheerder: "Het bijzondere aan deze oude begraafplaats is dat hier nog begraven kan worden."
Het graf van F.C. Donders
Het graf van F.C. Donders © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Biologisch afbreekbaar

Om te overleven gaat de begraafplaats met zijn tijd mee. Er was al een urnenkelder, voor mensen die gecremeerd zijn. Het hof heeft ook een urnentuin, waar biologisch afbreekbare urnen begraven kunnen worden. En binnenkort kent Oud-Zuilen een gedeelte waar je op een natuurlijke wijze begraven kan worden. Voorzitter Andries Steerenberg: "Het idee is dat je als overledene opgaat in de natuur, je blijft achter in de natuur. Er zijn geen kenmerken meer van wie, waar begraven ligt."
Zo moet de natuurbegraafplaats eruit gaan zien
Zo moet de natuurbegraafplaats eruit gaan zien © Begraafplaats Oud-Zuilen
Echte natuurbegraafplaatsen zijn ruim van opzet. De overledene wordt begraven op een favoriet plekje, maar in de opstelling van de graven zit geen structuur. Dat wordt in Oud-Zuilen anders, omdat er daarvoor niet voldoende ruimte is. In het dorpje aan de Vecht liggen de graven wel op een rijtje langs een pad. Maar er komen geen grafstenen of andere monumenten. Ook stelt de stichting eisen aan het materiaal van de kist en de kleding die de overledene draagt. Op een traditionele begraafplaats is een grafrust van tien of twintig jaar gegarandeerd. Op de natuurbegraafplaats in Oud-Zuilen wordt dat minimaal vijftig jaar.
Begraafplaats Oud-Zuilen
Begraafplaats Oud-Zuilen © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De stichting die de begraafplaats onderhoudt werkt voor een groot deel met vrijwilligers. Beheerder De Wildt: "Dat is zo gegroeid bij de oprichting in 1995. In alle eerlijkheid, we hoeven geen moeite te doen om vrijwilligers erbij te krijgen, allemaal onbetaald en super enthousiast." Eind volgend jaar moet de uitbreiding klaar zijn, en kan de eerste begrafenis plaats vinden.
Begraafplaats Oud-Zuilen
Begraafplaats Oud-Zuilen © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.