Instellingen

Vader en zoon zijn raadslid en wethouder in Veenendaal dus de spanning loopt wel eens op

VEENENDAAL - Je moet werk en privé gescheiden houden, wordt wel eens gezegd. Bij Kees Lochtenberg en zijn zoon Dylan Lochtenberg is dat niet zo goed gelukt. Ze zitten samen in de politiek in Veenendaal. Kees is raadslid van Lokaal Veenendaal, Dylan is wethouder voor de VVD. En dat gaat soms hard tegen hard.
Gesprekken tussen de mannen lopen snel uit op discussies. Voor menigeen buitenstaander klinkt het niet altijd gezellig. Kees en Dylan hebben daar geen last van. Ze weten niet beter en houden ontzettend van discussiëren.
In het begin voelde het openbaar debatteren wat onwennig, tegenwoordig hebben de twee er minder moeite mee om publiekelijk te discussiëren of elkaar terecht te wijzen. In de raadsvergadering van 10 mei lopen de gemoederen even hoog op. Kees voert een hevige discussie met een ander raadslid en noemt hem uiteindelijk een 'proces-fetisjist'. Wethouder Dylan voelt zich geroepen het raadslid tevens zijn vader hierop aan te spreken.
Dylan en Kees kijken raadsvergadering terug van 10 mei
Dylan ziet dit als voorbeeld dat het in de lokale politiek steeds meer een trend wordt om op de man te spelen. "Het raakte me het meest dat hij termen gebruikt als proces-fetisjist," legt hij uit. "Ik vind dat een vervuiling van het politieke debat, wat de inhoud niet ten goede komt en het vertrouwen van de totale politiek weer onder druk zet."

Politieke interesse

Jarenlang runt Kees een horecazaak midden in Veenendaal. Het is een plek waar raadsleden borrelen na de raadsvergadering. Stukje bij beetje wordt het steeds meer een politiek café. Kees raakt zelf steeds meer betrokken bij de lokale politiek en wordt in 1994 lid van de VVD. In 2001 wordt hij voor het eerst raadslid van de VVD Veenendaal.
Dankzij Kees raakt zoon Dylan al op jonge leeftijd geïnteresseerd in politiek. "Ik kan me herinneren dat Wim Kok herkozen werd en we dat samen hebben gekeken. Ik was toen een jaar of acht of negen", vertelt Dylan. Een paar jaar later in 2004 gaat hij de jongerenraad in. "Mijn vader zei: 'jij gaat gewoon, dat is goed voor je!' Ik vond het vanaf het begin eigenlijk al superleuk."

Samen in de fractie

Ze komen samen in de VVD-fractie terecht, tot Kees zich aansluit bij Lokaal Veenendaal. Dylan blijft nog even raadslid bij de VVD, waardoor de twee ineens moeten debatteren in de raad. "In het begin was dat wel even aftasten", zegt Dylan. "Toen Kees me voor het eerst wilde interrumperen zei hij: het doet me wel een beetje zeer, maar ik heb een vraag."
Inmiddels is dat wel anders gesteld:
Dylan en Kees reageren op vergadering
"Sinds dat Dylan wethouder is, scheidt hij het veel meer", zegt Kees. Dylan beaamt dat. "Als we nu samen een terrasje pakken ben ik voorzichtiger met wat ik zeg. Toen ik raadslid was sprak ik de VVD-mening, nu als wethouder spreek je niet alleen namens jezelf, maar ook namens het hele college", zegt Dylan.

Verschil in rol

De mannen zijn het er wel over eens dat dit niet te vaak moet gebeuren. "De wethouder is er primair voor om hetgeen wat de raad beslist, uit te voeren en het is niet de persoon die de maat hoort te nemen. Ik heb het hem vergeven, want het is mijn zoon. Maar het hoort niet", zegt Kees.
"Daar moet ik hem wel een beetje gelijk in geven", zegt Dylan. "Een wethouder legt verantwoording af aan de raad, niet andersom. Hier viel ik wel echt een beetje uit mijn rol, omdat ik zoiets had van: 'nu ga je zo de schreef over richting een ander' daar wil ik ook wat van vinden, want ik vind daar wat van", aldus Dylan.
De vader-zoon relatie tussen de twee betekent volgens hen niet dat Kees voorgetrokken wordt als raadslid. "Sterker nog, ik krijg makkelijker iets los bij andere raadsleden dan bij mijn eigen zoon", zegt Kees. "Ja, juist omdat hij mijn vader is, ben ik bij hem krampachtiger dan bij andere raadsleden," vult Dylan aan, "want ik wil mijn vader absoluut niet voortrekken."
"Ik denk dat als een ander raadslid hetzelfde had gezegd, ik op dezelfde manier gereageerd had. Al weet je dat nooit zeker."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met XON.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.