Utrechtse Schatkamer on Tour: hond vindt eeuwenoude 'gebakken' kogel in Utrechtse tuin

AMERSFOORT - De Utrechtse Schatkamer is dit jaar 'on tour'! Presentator Margreet van Gils en taxateur Willem Oderkerk bezoeken en ontvangen provinciegenoten met hun kunst, antiek en curiosa. Met vandaag wel een héél bijzondere vondst.

Een vieze zware tennisbal

Liesbet uit Utrecht woont samen met haar honden in een benedenwoning in de Utrechtse wijk Abstede. Ze is de gelukkige bezitter van een forse stadstuin, waar ze graag in werkt. Ook haar honden zijn er graag. Ze graven kuiltjes van waaruit ze de dagelijkse gang van zaken rustig kunnen bekijken. In één van die kuiltjes lag vorig jaar een onbekende 'bal'. Liesbet: "Da's niet zo gek, met honden in huis, maar deze kende ik nog niet. Toen ik 'm oppakte bleek hij héél zwaar te zijn!"
Kogel of meteoriet? Willem geeft het antwoord
Kogel of meteoriet? Willem geeft het antwoord © RTV Utrecht
"Da's duidelijk geen tennisbal", ziet taxateur Willem in één oogopslag: "Hij is zwaar, niet helemaal fraai rond en lijkt zelfs iets van glazuur te hebben. Dat is niet aangebracht, maar ontstaan door het héél heet bakken van de klei. Want dat is wat het is, een kogel van klei. Ik vermoed gebruikt in de 80-jarige oorlog!"

De vazen die maar nooit kapot vielen

Veel minder oud en een stuk breekbaarder zijn de vazen die Marry uit Tull en 't Waal voor Willem meeneemt. Heel kleurrijk, glimmend en gekregen voor een huwelijk nét na de oorlog. "Mijn moeder vond ze spuuglelijk", grapt Marry, "maar ze gingen nooit stuk en ik ben er wel dol op, eigenlijk. Dus nu staan ze bij mij. Alleen, waar zijn ze gemaakt? En de belangrijkste vraag: zijn ze nog iets waard?"
Twee felgekleurde vazen en een kogel, in de Schatkamer on Tou

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.