Kwetsbare mensen gaan voor goud op European Life Goals Games in Utrecht

UTRECHT - De Olympische Spelen zijn nog niet eens afgelopen of de volgende Oranjeploeg wordt alweer gepresenteerd. Op het Jaarbeursplein in Utrecht werden vanmiddag de sporters voorgesteld die Nederland over een maand vertegenwoordigen op de European Life Goals Games: een sporttoernooi voor mensen die het niet altijd even makkelijk hebben gehad in hun leven.
Vlak voor Jasper voor de presentatie de roltrap op het Jaarbeursplein afgaat, lacht hij speels. "Ik moet zo de roltrap af mét die vlag in mijn handen dus ik moet wel een beetje multitasken." Toch wil hij best uitleggen voor wie de European Life Goals Games (ELGG) bedoeld zijn. "Het zijn mensen in een sociaal kwetsbare situatie. Dan moet je denken aan vluchtelingen, mensen met een psychische kwetsbaarheid, daklozen, verslaafden. Een heel gemêleerd gezelschap."
En een doelgroep waar Jasper vroeger zelf deel van uitmaakte. "Ik ben twintig jaar verslaafd geweest en in 2010 afgekickt. Toen ben ik aan de sociale sportactiviteiten van Life Goals mee gaan doen en mijn leven weer gaan opbouwen. Ik heb sociale contacten kunnen opbouwen en voelde me gewaardeerd. Het heeft me veel gebracht."
Ik probeer het positieve uit het leven te halen en dat hebben maatschappelijke sportprojecten mij wel geleerd en laten zien.
Jasper, coach op European Life Goals Games
Nu is Jasper coach en ziet hij hetzelfde gebeuren bij de deelnemers. "Ik probeer het positieve uit het leven te halen en dat hebben maatschappelijke sportprojecten mij wel geleerd en laten zien."
De tekst gaat door onder de foto.
Nederlandse ploeg klaar voor European Life Goals Games
Nederlandse ploeg klaar voor European Life Goals Games © RTV Utrecht

'Never offside'

Precies wat Jasper omschrijft, willen de European Life Goals Games bereiken, legt Karlijn Hermens van de organisatie uit. "Sport is voor deze deelnemers belangrijk omdat het grip kan geven in iemands leven."
Inmiddels doen er zo'n dertien landen mee aan het evenement onder het motto 'never offside'. Oud-voetbalinternational Glenn Helder, aanwezig om de ploeg te presenteren, heeft wel wat met dat motto én steunt het project 'voor mensen die niet zo makkelijk aansluiten in de maatschappij om ervoor te zorgen dat die niet buitenspel komen te staan.'
Glenn Helder, oud-voetbalinternational
Ik heb grote hoogtes gekend, maar ook hele diepe dalen.
Helder: "Ik heb grote hoogtes gekend, maar ook hele diepe dalen. Alleen het verschil was: bij mij was het mijn eigen schuld. Maar sommige mensen verliezen de grip op het leven en die European Life Goals Games, dat zijn dan kleine stapjes om weer wat verbinding te krijgen."

Jaarbeursplein in september

En die stapjes gaan tussen 14 en 18 september gezet worden in Utrecht. Op het Jaarbeursplein wordt dan speciaal een stadion voor het evenement gebouwd. Daarin zijn verschillende sporten te zien van basketbal tot voetbal en strandsporten.
Volgens de ook aanwezige wethouder Maarten van Ooijen wordt het evenement een dikke aanrader. "Je kan er gewoon bij zijn en het wordt iets heel gaafs!"
Nederlandse ploeg klaar voor European Life Goals Games
Nederlandse ploeg klaar voor European Life Goals Games © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.