Instellingen

Utrechtse Schatkamer 'on tour': amateurschilder op zoek naar lijstjes vindt onbekende Hermans

AMERSFOORT - De Utrechtse Schatkamer is nog altijd 'on tour'. Geen zalen gevuld met antiek en curiosa dit keer, maar een tocht langs de mensen thuis en een bezoekje aan de sprookjesachtige zaak van taxateur Willem Oderkerk in Amersfoort. Met vandaag een toch niet zo uniek houtsnijwerk uit Afrika en een onbekend schilderij van een groot cabaretier!
Ellen met haar vaders dierbare cadeau
Ellen met haar vaders dierbare cadeau © RTV Utrecht

Afrikaans houtsnijwerk

De vader van Ellen wilde missionaris worden, maar werd verliefd. Afrika werd ingeruild voor een gezinsleven in Nederland. Zijn goede vriend ging wel naar de missie en nam presentjes voor hem mee. Jarenlang lag het houtsnijwerk dat hij meebracht als schat in het ouderlijk huis. Ook Willem is onder de indruk van het handwerk. Toch is het niet heel uniek, legt hij uit: "Houtsnijwerken als die van de vader van Ellen, zijn zeer kunstig gemaakt, maar werden ook toen al veel verkocht aan toeristen".
Joop met 'Vastelaovend' van Toon Hermans.
Joop met 'Vastelaovend' van Toon Hermans. © RTV Utrecht
Wél uniek, maar nooit gezien als schat is het schilderij dat Joop meeneemt naar Amersfoort. Eigenlijk nam hij jaren geleden het schilderij alleen maar mee naar huis omdat hij het lijstje wel 'aardig' vond. Kon hij dat mooi gebruiken voor zijn eigen schilderijen.
Margreet hoort het verhaal over het schilderij
Margreet hoort het verhaal over het schilderij © RTV Utrecht

Mijn vrouw denkt dat 'ie nep is!

Het schilderij met als titel 'Vastelaovend' blijkt van Toon Hermans. Geschilderd in 1943, midden in de oorlog dus, toen hij in Amsterdam woonde. "Schilderijen van Hermans zijn nog altijd erg geliefd", zegt Willem terwijl hij goedkeurend kijkt. "Het papier is wat beschadigd door water en verkleurd met de jaren, maar als je dat laat restaureren en opnieuw in laat lijsten is het weer prachtig. Kijk die kleuren! Ja, het lijkt me een schilderij dat zeker na restauratie aanzienlijk wat waard is."
Het houtsnijwerk of het schilderijtje...welke van de twee is geld waard?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.