Woerden kijkt naar weghalen gratis camperplekken, dorpelingen zijn tegen: 'Waarom moet dit opgeheven worden?'

© RTV Utrecht
WOERDEN - "Heel lekker. De weg hoor je wel als de wind de verkeerde plek op staat maar een kniesoor die daar op let." Nee, als het aan één uitgeslapen gebruiker van de gratis camperplek in Harmelen ligt vanochtend mogen de gratis parkeerplekken voor campers in de gemeente Woerden gewoon blijven. Toch is de gemeente aan het kijken of de plekken weg kunnen. Maar niet iedereen is het daar dus mee eens.
Zes jaar geleden was de gemeente nog enthousiast over het plan om twaalf gratis parkeerplaatsen voor campers te creëren in de gemeente. Door in Harmelen, Woerden, Zegveld en Kamerik elk drie locaties te maken waar campers zonder kosten konden overnachten, zou de gemeente toerisme stimuleren, aldus toenmalig wethouder Stolk. "De gemiddelde camperaar geeft in Nederland 60 euro per dag uit aan voeding, recreatie en goederen." Ook toen was er trouwens verzet tegen de plannen, met name uit de hoek van campings die inkomsten zeiden mis te lopen.

Negen plekken

Inmiddels is de gemeente van gedachten veranderd en wordt er gekeken of de camperplekken weg kunnen. In Kamerik is dat al gebeurd: na de herinrichting van de parkeerplaats van Sportzaal De Schulenburch zijn de camperplekken niet teruggekomen. Nu zijn er dus nog negen plekken over, verdeeld over drie locaties bij Club O Four in de wijk Snel en Polanen, voetbalclub Siveo in Zegveld en op het parkeerterrein van zwembad H20 in Harmelen.
Een bezoekje aan die laatste locatie toont aan dat de parkeerplekken populair zijn: er staan maar liefst acht campers op de drie parkeerplaatsen. Een mevrouw in een camper zegt het jammer vinden als die zouden verdwijnen. "Hier in de omgeving is het wel moeilijk aan camperplekken te komen."
En volgens Dorpsplatform Harmelen denken veel inwoners van het dorp er ook zo over. Een rondvraag leverde meerdere reacties op 'die vrijwel unaniem van mening zijn dat men de camperplaatsen wil houden'. Jose van Engelen van het Dorpsplatform: "De reacties zijn over het algemeen; waarom moet dit opgeheven worden? Het zijn prima plekken, ze liggen buiten het dorp en niemand heeft er last van."

September

Toch lijkt de gemeente van de plekken af te willen. Daarom wordt er een inventarisatie gemaakt om te kijken of er grote bezwaren zijn tegen het weghalen van de parkeerplekken. De gemeente vindt die niet bijdragen aan de toeristische inkomsten. Ook zijn er inmiddels goede alternatieven beschikbaar in de vorm van campings en zouden de camperplekken voor overlast, afval en meer parkeerdruk zorgen.
Maar volgens Van Engelen zijn de camperplekken juist een mooie toevoeging. "Je wilt als dorp voorzienend zijn. We hebben een mooi zwembad, een bibliotheek en dorpshuis. Hoezo dan geen camperplekken? Ze staan aan de rand van het dorp, daar heeft toch niemand last van? En misschien heb je er profijt van: gaan mensen een borrel drinken in het dorp en doen ze er boodschap. Het lijkt mij geen probleem."
Het lot van de gratis camperplekken ligt dus in de weegschaal. Maar, zegt een woordvoerder van de gemeente: "Het is dus niet zeker dat ze weggaan. Op basis van het beeld dat ontstaat uit de rondvraag bij de wijkplatformen gaan we een voorstel schrijven om te kijken of we ze opnieuw moeten inrichten. In september willen we dat afhebben. Dan zal er ook een keer een voorstel van het college komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.