Dansleraar stapt naar politie na intimidatie van antivaxers

© Portes
UTRECHT - Dansleraar Peter Vlug weet niet wat hem overkomt sinds hij besloot alleen nog maar volledig gevaccineerde mensen toe te laten bij zijn lessen. Sindsdien kreeg hij talloze verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. "Het is een dag of vijf aan de gang, ik ben er helemaal ontdaan van."
Vlug geeft salsales in de Utrechtse wijk Lunetten. Tot enkele weken geleden waren ook niet-gevaccineerden welkom, mits ze een negatieve testuitslag konden laten zien. "Die mogelijkheid heb ik helaas moeten verwerpen vanwege het enorme aantal besmettingen", zegt hij.
De dansleraar vindt de testen daarnaast te onbetrouwbaar en daardoor het risico voor zijn leerlingen te groot. "Ik doe het alleen maar ter bescherming van mijn leerlingen", zegt hij. "Ik voel de verantwoording om voor hen een zo veilig mogelijke omgeving te scheppen."

Zoon van Hitler

Sinds zijn besluit wordt hij geïntimideerd en bedreigd. Hij wordt onder meer beticht van discriminatie, maar daar blijft het niet bij. "Algauw gaat het heel veel verder. Men haalt de Tweede Wereldoorlog er bij. Ik zou de zoon van Hitler kunnen zijn."
Het is voor Vlug niet lastig om te zien uit welke hoek de negatieve reacties komen. "Het is mijn eerste kennismaking met zogenaamde wappies", zegt de dansleraar. Een discussie met hen aangaan, is zinloos. "Ik krijg het beeld dat ze opgesloten zitten in hun eigen bubbel. Ik vind het onredelijk, onrechtvaardig en onbeschaafd."
Vlug krijgt niet alle bedreigingen mee, ook omdat hij niet op Twitter zit. Maar een laatste intimidatie ging hem echt te ver. "Eergister stonden er tussen 23.30 uur en 0.00 uur drie maaltijdbezorgers voor de deur, terwijl ik niets had besteld. Toen kwam het zo dichtbij."

Politie

Hij besluit de politie te bellen en doet zijn verhaal aan de telefoniste. Halverwege zijn relaas weet die al genoeg. "Ze zei: meneer, houd maar op, wij gaan u helpen". De politie beloofde om snel een afspraak met hem te maken.
Vlug hoopt dat zijn actie ook een discussie op gang brengt. "Over wat ondernemers kunnen doen en wat voor eisen ze kunnen stellen. Want dat is nog een behoorlijk onbekend terrein."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.