Provincie wil carpoolplaatsen aantrekkelijker maken met verkoop van voedsel

De carpoolplaats in Eembrugge.
De carpoolplaats in Eembrugge. © ANP
UTRECHT - Afspreken bij een carpoolplaats en samen verder rijden is goed voor de portemonnee, het milieu en de doorstroming op de weg, maar lang nog niet iedereen ziet deze vorm van reizen zitten. Carpoolplaatsen zijn vaak niet heel aantrekkelijk en sommige weggebruikers vinden het moeilijk hun auto onbeheerd achter te laten. De provincie Utrecht wil daar wat aan gaan doen.
"Carpoolplaatsen liggen op zich op de goede plekken langs de snelwegen, maar dat zijn ook plekken waar het stil is en waar niet veel gebeurt", vertelt projectleider Sjaak Doornekamp van de provincie. "Je laat je auto dan onbeheerd achter, dus dat geeft niet altijd een goed gevoel. Daarom willen we een activiteit op een carpoolplaats."

Locaties

In de provincie Utrecht zijn daar al twee voorbeelden van. Zo kun je koffie krijgen op de carpoolplaatsen in IJsselstein en Bunschoten. Het idee is dat dit ook gaat gebeuren op locaties in Baarn (N221-A1), Vinkeveen (N201-A2), Breukelen (N401-A2), Maarssenbroek (N230-A2) en Cothen (N229). Ook Eembrugge staat op de lijst, al wacht de provincie nog op goedkeuring van de gemeente.
Ook op andere punten moeten de plekken aantrekkelijker worden. Zo krijgt de carpoolplaats in Baarn er 25 plekken bij, in Eembrugge gaat de capaciteit van 30 naar 45 plekken en er moeten laadpalen voor elektrische auto's komen. Ook komen er mogelijk zonnepanelen in Vinkeveen en Baarn.

Uitbaters gezocht

Ondernemers kunnen op de carpoolplaatsen streekproducten, lunch en snacks gaan verkopen en daarom zoekt de provincie Utrecht uitbaters. Bang voor concurrentie hoeven bijvoorbeeld tankstations niet te zijn. Volgens de provincie Utrecht zijn de locaties zo uitgezocht dat pomphouders niet hoeven te concurreren met de activiteiten op de carpoolplaats.
"Wij vragen aan de ondernemer verder geen standplaatsvergoeding, maar alleen een tegenprestatie: dat zij de carpoolplaats schoonhouden en incidenten melden bij de politie", aldus Doornekamp. Alleen eenmalige legeskosten van 200 euro worden doorberekend.
Ondernemers kunnen zich tot uiterlijk 8 oktober aanmelden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.