'Coronahonden' nauwelijks gedumpt, maar hebben wel last van verlatingsangst

© Pixabay
VLEUTEN - Een hondje in je gezin. Het leek veel mensen het afgelopen jaar een leuk idee. Want we zijn toch veel thuis vanwege corona, en je had meteen een excuus om ook 's avonds, toen de avondklok nog gold, naar buiten te mogen. De honden lijken te blijven, maar zorgeloos is het niet: "We zien veel honden met verlatingsangst."
'Coronahonden', nauwelijks gedumpt, doorstroom in het dierenasiel wel een probleem
Aan het woord is hondentrainer Daniël van der Steeg uit Vleuten. Die het druk heeft, helemaal nu we niet meer zo massaal thuiszitten: "We krijgen veel honden binnen met opvoedproblemen en verlatingsangst. Je ziet veel honden die piepen, blaffen, dingen slopen in huis en niet meer zindelijk zijn."
Daarnaast kunnen ook veel honden niet goed alleen zijn of zijn echt bang dat de baas hen verlaat: "Het is voor een hond niet natuurlijk om alleen te zijn, dus dat moeten we ze leren."
In coronatijd waren veel honden uiteraard niet alleen. Maar wel, alleen met hun eigen gezin. Dat zorgt ook weer voor problemen. "Je ziet ook weer veel honden die niet goed worden als er visite komt. Ze kunnen wel tegen mensen, maar niet meer zo goed tegen vreemden."
Tips voor hondeneigenaren heeft Van der Steeg ook. Bij honden met verlatingsangst: "Steeds iets langer wegblijven bijvoorbeeld. En iets leuks verstoppen in huis, zodat de hond eerst even met iets leuks bezig is."
Hij verwacht dat het 't komende jaar nog drukker zal worden in zijn praktijk. Want ook hij zag - net zoals veel van zijn collega's - in coronatijd weinig mensen. "Veel trainers waren niet beschikbaar, dus we verwachten wel een inhaalslag."
In de asiels zien ze geen extra drukte. Wel hebben ze in Harmelen veel jonge poesjes zitten. Of dat met corona te maken heeft weten ze daar niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.