Schip met giftig tarwe dinsdag weg uit Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - De schipper van de Coby die sinds vorige week op de Lage Weide aan de ketting ligt, heeft overeenstemming bereikt met de instanties en diervoederbedrijf De Heus. Dinsdag vaart het schip naar IJsseloog, in het Ketelmeer, waar de lading tarwe zal worden overgeslagen in een duwbak. Dat bevestigt de schipper aan RTV Utrecht. Ook krijgt hij een financiële vergoeding voor de dagen dat hij niet heeft kunnen varen, en voor de vaart naar IJsseloog.
Het schip werd geladen met een vracht tarwe uit Polen. Die was met de trein naar Oss vervoerd en werd daar overgeslagen op drie binnenvaartschepen. Bij de overslag rook schipper Daniel Boere een knoflooklucht, maar zijn waarschuwing werd in de wind geslagen. De lucht van knoflook kan wijzen op de aanwezigheid van het giftige fosfine. In de Uraniumhaven op de Lage Weide werd het tarwe gelost bij diervoederbedrijf De Heus. Een medewerker droeg een elektronisch apparaat dat gevaarlijke stoffen kan meten. Dat apparaat begon te piepen, waarna De Heus alarm sloeg.

Zwaar giftig

In de tarwe bleek inderdaad het giftige fosfine te zitten, in een extreem hoge concentratie. Fosfine wordt gebruikt om ongedierte uit het tarwe te houden. Maar ook voor mensen is het in deze concentratie zeer gevaarlijk.
De Coby ligt sindsdien aan de ketting van de Inspectie SZW en dat zou pas opgeheven worden als er een plan van aanpak is. Dat plan is er nu. Het schip ligt op dit moment voorover. Dat komt omdat een deel van de lading gelost is, en een deel niet. Maandag wordt het schip eerst recht gelegd. Ook moet er nieuwe brandstof aan boord komen.
Op dinsdag vaart de Coby naar IJsseloog, een kunstmatig eiland in het Ketelmeer in de buurt van Dronten. Dat eiland wordt gebruikt om verontreinigd slib uit de bodem van het meer te bergen. Op woensdag wordt dan de giftige lading overgeslagen in een duwbak. Het gif zal dan na verloop van tijd vanzelf uitwerken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.