Instellingen

Regenboogzebrapad in Veenendaal komt er niet, maar zorgt wel voor commotie

© RTV Utrecht / Eva Hageraats
VEENENDAAL - Het verwerpen van het regenboogzebrapad houdt de gemoederen bezig in Veenendaal. In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces diende GroenLinks Veenendaal een voorstel in om ook in Veenendaal een regenboogzebrapad aan te leggen. De raad stemde met een kleine meerderheid tegen, maar weken later wordt er nog steeds over gesproken.
"Ik schreef ongeveer 3 weken geleden het onderstaande en heb lang getwijfeld of ik het zou plaatsen. Toch maar gedaan." Zo begint het bericht van Marc-Jan van Dam op Facebook, waarin hij vertelt dat hij teleurgesteld is door het afgewezen voorstel. Hij groeide op in Veenendaal en schrijft momenteel een boek over hoe het is om homoseksueel te zijn in een christelijke omgeving.
Als lid van de jongerenraad deed hij onderzoek naar de LHBTI+ acceptatie in Veenendaal. Daaruit kwam naar voren dat ruim 52 procent van de Veense LHBTI+ community zich niet gezien en geaccepteerd voelt. "Ook kwam naar voren dat het voor de zichtbaarheid zou helpen als er een regenboogzebrapad zou komen en de regenboogvlag vaker gehesen zou worden", vertelt Van Dam.

Actie na onderzoek

GroenLinks ging actief met dit onderzoek aan de slag. "Ik vind het best wel schokkend als meer dan de helft zegt niet zichzelf te kunnen zijn", zegt Tijs van der Weele, fractievoorzitter van GroenLinks. Daarom diende ze in juni een voorstel in om de regenboogvlag een keer extra te hijsen en stelden ze in juli voor een regenboogzebrapad aan te leggen.
Met grote verbazing keek Van Dam naar de vergadering waar het voorstel werd gedaan. "De wethouder leek erg enthousiast over het voorstel en stelde zelfs plekken voor waar het regenboogzebrapad zou kunnen komen. Hij had al een plan klaarliggen", zegt Van Dam.

Symboolpolitiek

Dat was enigszins voorbarig, want de raad moest er nog over stemmen. Zeventien raadsleden stemden tegen, vijftien raadsleden stemden voor. De redenen om tegen te stemmen vond Van Dam absoluut niet sterk. "Partijen gaven aan wél voor inclusie te zijn, maar dat het regenboogzebrapad enkel symboolpolitiek was", zegt Van Dam.
Dat het symboolpolitiek genoemd wordt, snapt Van Dam, maar dat wil volgens hem niet zeggen dat het niet helpt. "Er zijn maar weinig mensen die de gemeenteraad bekijken. Als iemand in de politiek aangeeft voor inclusie te zijn maar het vervolgens niet zichtbaar gemaakt wordt, zal niemand weten dat er over gesproken is. Daarom is zo'n symbool juist wel belangrijk."
Van der Weele is het daarmee eens. "Niet alle problemen zullen met het regenboogzebrapad opgelost worden, maar het kan wel een begin zijn", zegt hij. "Ik denk dat symbolen ervoor zijn om te laten zien dat er aandacht aan wordt besteed."

Reacties

Van Dam heeft veel reacties gekregen op zijn bericht, zowel privé als onder het bericht zelf. "Er kwam bijvoorbeeld een reactie van iemand die ik niet ken met 'kijk dit, herkenbaar toch?' waarna hij mij bedankte. Daaruit blijkt wel dat het speelt in Veenendaal", zegt hij.
Van Dam hoopt dat het nog eens bij de gemeente raad terecht komt en dat er dan wel voor gestemd zal worden. Van der Weele is niet van plan het voorstel op de korte termijn nog eens in te dienen, maar geeft wel aan bezig te blijven met het onderwerp. "We willen hier zoveel mogelijk mee doen om dingen te verbeteren. Maar blijkbaar is de gemeenteraad van Veenendaal op dit moment nog niet klaar voor een regenboogzebrapad", zegt Van der Weele.
De motie kwam daags na de vergadering ook in opspraak doordat de D66 Veenendaal het niet eens werd over de motie. Als gevolg hiervan zette D66 raadslid Hassan Saidi uit de fractie.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met XON.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.