Ministerie: rechter moet bepalen of Utrechtse dansschool vaccinatiebewijs mag vragen

© ANP
UTRECHT - Het ministerie van Volksgezondheid kan niet zeggen of de Utrechtse dansschool van Peter Vlug om een vaccinatiebewijs van zijn cursisten mag vragen. Volgens het ministerie is het eventueel aan de rechter om te oordelen of bedrijven en organisaties zo'n bewijs kunnen eisen.
Dat zegt het ministerie op vragen van de NOS. Vlug besloot om zijn salsalessen alleen nog maar open te stellen voor volledig gevaccineerden. Hij vindt dat het aantal besmettingen te ver is opgelopen en noemt de coronatesten onbetrouwbaar.

Bedreigd

Sindsdien wordt hij bedreigd en geïntimideerd door antivaxers. Zo werd hij onder meer uitgemaakt voor 'zoon van Hitler' en stonden er rond middernacht ongevraagd drie maaltijdbezorgers voor zijn deur. De dansleraar heeft inmiddels contact opgenomen met de politie.
Met zijn actie hoopte Vlug een discussie op gang te brengen. "Over wat ondernemers kunnen doen en wat voor eisen ze kunnen stellen", liet hij aan RTV Utrecht weten. "Want dat is nog een behoorlijk onbekend terrein."
Dat dit klopt, blijkt ook uit de reactie van VWS. Een woordvoerder van het ministerie sluit niet uit dat de dansschool tot de uitzonderingen behoort voor wie het eisen van een coronatoegangsbewijs is toegestaan.

Rechter

Naast de dansschool zijn er nu ook drie reisorganisaties die voor hun groepsreizen om een vaccinatiebewijs vragen. Normaal gesproken mogen ze dat niet. Maar de rechter zou kunnen oordelen dat het recht op veiligheid zwaarder weegt dan bijvoorbeeld de privacy of het recht om niet gediscrimineerd te worden.
De horeca, de cultuursector, evenementen en prof-sportwedstrijden mogen onder de tijdelijke coronawet sowieso een coronatoegangsbewijs vragen. Maar daarvoor volstaat ook een negatief testbewijs of een herstelbewijs.
Die laatste twee accepteert Vlug niet voor zijn dansschool. Maar of hij daarmee de wet overtreedt, is volgens het ministerie dus aan de rechter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.