Instellingen

Overleden gans met vogelgriep gevonden in Eemdijk

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pexels
EEMDIJK - De voedsel- en warenautoriteit NVWA heeft in Eemdijk bij een overleden gans de vogelgriep vastgesteld. Het onderzoek is gestart nadat zes jonge ganzen, van de negentien aanwezige ganzen, dood zijn gegaan. Bij één van de overleden ganzen werd vogelgriep H5 gevonden.
Alle dertien nog levende ganzen zijn negatief getest op de volgelgriep. De locatie van de hobbyhouder blijft voorlopig dicht. De ganzen worden daar ook afgeschermd van de wilde vogels. Over drie weken worden de ganzen nogmaals getest. Als ze dan allemaal geen vogelgriep blijken te hebben, kunnen ze weer vrij rondlopen.

Verder geen maatregelen

Verder worden er geen maatregelen, zoals een ophokplicht of een vervoersverbod, genomen door het ministerie van Landbouw. Er liggen geen pluimveebedrijven binnen drie kilometer van de locatie. In de zone tussen de drie en de tien kilometer liggen 13 pluimveebedrijven.
Vogelgriep is onder vogels erg besmettelijk. In onze regio is in Hekendorp twee keer vogelgriep uitgebroken bij een kippenhouderij. Daarbij moesten alle dieren worden afgemaakt. De vondst van deze dode besmette vogel toont wel aan dat het vogelgriepvirus nog aanwezig is in Nederland, aldus de NVWA. Het ministerie van Landbouw en de NVWA roepen daarom op om alert te blijven en om dode vogels te melden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.