Instellingen

Utrecht kleurt mogelijk komende week oranje op Europese coronakaart

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal coronagevallen in Nederland blijft dalen, en dat is ook komende week te zien op de Europese coronakaart. Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland kleuren daardoor vrijwel zeker oranje. Voor Utrecht en Gelderland wordt het nog spannend, maar ook zij maken kans om van rood naar oranje te gaan.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.
Nederland is nu nog rood op de kaart van het ECDC
Nederland is nu nog rood op de kaart van het ECDC © ECDC
Momenteel staan alle twaalf provincies op rood, het een na hoogste niveau. Utrecht, Noord-Holland, Groningen, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg gingen afgelopen donderdag van donkerrood naar rood.
De provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland hebben zo weinig nieuwe coronagevallen, dat ze komende week vrijwel zeker dalen naar oranje. Utrecht en Gelderland zitten nu nog net boven de grens, de kaart van donderdag komt misschien net iets te vroeg voor ze. Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Flevoland blijven vrijwel zeker op rood staan.

Utrecht 'zorgelijk'

Op woensdag komt de Nederlandse overheid met een nieuwe kaart van de risiconiveaus in de 25 veiligheidsregio's. Nederland telt vier van die niveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status een regio heeft, wordt vastgesteld op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week. Het hoogste cijfer van de twee geeft de doorslag. Momenteel staan twee regio's op zorgelijk, negen op ernstig en veertien op zeer ernstig.
Puur op basis van het aantal positieve tests in de afgelopen week zouden twaalf regio's uitkomen op zorgelijk. Dat zijn Utrecht, Groningen, Friesland, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Zeeland en Midden- en West-Brabant. De dertien overige regio's zouden dan op 'ernstig' uitkomen.
Dat veertien regio's afgelopen woensdag op het hoogste risiconiveau kwamen te staan, komt alleen door het aantal ziekenhuisopnames. Als alleen het aantal positieve testen had geteld, zou de toestand nergens zeer ernstig zijn geweest. Sindsdien is het aantal opnames niet gestegen, maar ook nog niet echt gaan dalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.