Instellingen

Rondvaarttocht ter ere van 50-jarig bestaan Nieuwegein populair: 'Wellicht komt er nog een schip bij'

Ton Vermeulen tijdens een regenachtige rondvaart
Ton Vermeulen tijdens een regenachtige rondvaart © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
NIEUWEGEIN - "Het is maar goed dat onze schipper maar een keer hoeft te varen vandaag", zegt schipper Ton Vermeulen. De regen komt met bakken uit de lucht en de schipper staat zeiknat aan het roer. De bezoekers die een rondvaarttocht doen vanaf de Museumwerf in Vreeswijk zitten allemaal met een paraplu uitgeklapt op de boot. Vaak worden er twee tochten op een dag aangeboden omdat de reserveringen blijven binnenstromen maar vandaag is het wel fijn dat de schipper zich na deze tocht kan "verschonen" zoals Ton dat zegt.
Rondvaarttocht ter ere van 50-jarig bestaan Nieuwegein populair
Ton organiseert de tochten sinds een maand en had nooit verwacht dat het uitje zo populair zou worden. "Ik werd vanaf zeven uur 's ochtends tot twaalf uur 's nachts gebeld", zegt hij. "We wisten niet wat we over ons heen kregen. We zijn hier gewoon mee begonnen en we zien wel wat het wordt."

Cadeau

De rondvaarten waren een cadeau ter ere van het vijftigjarig bestaan van Nieuwegein. Elke Nieuwegeiner mocht gratis een tochtje maken, maar het cadeau liep uit de hand. Eerst werd er drie dagen in de week gevaren, nu zijn er de hele week tochten. Er zijn zes extra schippers opgeleid om de tochten te verzorgen.
De schipper van dienst gebaart dat iedereen moet oppassen want er komt een brug aan. Zelf staat hij aan het roer op een verhoging en moet liggend de boot onder de brug manoeuvreren om zijn hoofd niet tegen de brug te stoten.
Ondertussen regent het steeds harder. De regenjassen worden dichtgeritst en de paraplu's worden stevig vastgehouden want ook de wind trekt aan. Ondanks het weer zijn de bezoekers enthousiast. "We wonen in Nieuwegein maar er is nog altijd veel te ontdekken. Het is altijd leuk om het van een andere kant te bekijken. Normaal loop je over de kade maar het is leuk om het nu eens vanaf het water te bekijken", zegt een bezoeker onder zijn paraplu vandaan.
De bezoekers komen niet alleen uit de regio. "Ze komen uit Zaandam, Den Bosch, Lelystad, ze komen overal vandaan", zegt Ton. "Vreeswijk is een schippersdorp, dat houdt in dat al die schippers overal mensen hebben zitten en ze vertellen erover. Zo komen ze bij ons."

Volgeboekt

Zeker 750 mensen hebben al een rondleiding gehad en heel augustus zit volgeboekt. Een bezoeker vertelt dat ze nog net genoeg kaartjes voor deze tocht kon krijgen. "Ik mocht maandag bellen vanaf tien uur. Ik belde al vroeger en dat lukte niet. Uiteindelijk ben ik rond drie uur teruggebeld en toen waren er nog precies vijf plekjes over voor vijf dagen later", zegt ze.
Ton heeft ondertussen geen tijd meer om zelf de rondvaarten te begeleiden, hij heeft het te druk met de organisatie. "Ik heb in het begin heel veel gevaren omdat er toen nog geen anderen waren. Nu vind ik het leuk dat anderen het doen en ik heb het veel te druk met de reserveringen. Maar ik heb het genoeg gedaan", zegt hij lachend.

Tweede boot

De schipper hoeft niet lang na te denken over de vraag of ze volgend jaar verder gaan. Het antwoord is volmondig "ja". Hij had nooit verwacht dat de tochten zo populair zouden worden maar nu hij ziet hoe enthousiast mensen zijn, wil hij ermee doorgaan. "Wellicht nog met een schip erbij", zegt hij.
De boot is terug bij de Museumwerf en de drijfnatte bezoekers stappen van de boot af. Een oudere vrouw komt fooi geven en Ton bedanken voor de tocht. Op het moment dat iedereen op de wal staat houdt het op met regenen en breekt de zon door.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.