Doornse fietsfamilie heeft inmiddels 750 kilometer afgelegd: 'Sommigen zeggen: joh, je bent gek!'

DOORN - Met de auto of met het vliegtuig op vakantie? De familie Van der Burg uit Doorn pakt het anders aan en fietst maar liefst 3500 kilometer met drie kinderen naar de Zwarte Zee. Met een groot doel: aandacht vragen voor het klimaat.
Half juli stapten ze bepakt en bezakt op de fiets: Lennart (37), Sjoukje (35), Tijmen (8), Madelief (7) en Bor (2). Eindbestemming: de Zwarte Zee in Bulgarije. De familie trekt een halfjaar uit voor de tocht.

Boven verwachting

Ruim drie weken later gaat het boven verwachting, zegt Lennart. "We hebben nu zo'n 750 kilomter gefietst", zegt hij. Het idee vooraf was om gemiddeld 35 kilometer per dag te fietsen en dat lijkt prima te lukken.
"We hebben ook een etappe van 77 kilometer gedaan", zegt hij. De rest van het gezin zat er toen wel aardig doorheen, geeft hij toe. Maar de 8-jarige Tijmen reed de afstand zonder moeite. "We weten niet waar hij de energie vandaan haalt", laat Lennart met een lach weten.
De fietsen van het gezin Van der Burg
De fietsen van het gezin Van der Burg © Lennart van der Brug
Het gezin zit nu in Wertheim en heeft een paar mooie ritten achter de rug langs rivieren als de Rijn en de Main. Over gebrek aan aandacht heeft het gezin daarbij niet te klagen. Sjoukje fietst met Madelief en Bor op een lange tandem en Lennart sleept een grote fietskar achter zich aan.

Cycle 4 Climate

Wat het gezin extra doet opvallen zijn oranje hesjes en vlaggetjes met de tekst 'Cycle 4 Climate', waarmee ze aandacht willen vragen voor klimaatverandering. "Dat zien honderden mensen per dag", zegt Lennart. "Op speelplaatsjes en campings gaan we dan gesprekken aan."
Die reacties zijn over het algemeen positief. Mensen zijn verbaasd over de groene missie van het gezin. Al begrijpt niet iedereen het, geeft Lennart toe. "Die zeggen: joh, je bent gek! Maar tachtig procent van de mensen staat hier ook met een camper op de camping. Die zien dit niet dagelijks."
Op de hesjes staat 'Cycle 4 Climate'
Op de hesjes staat 'Cycle 4 Climate' © Lennart van der Burg
Dat je altijd met nog minder kan reizen, ondervindt het gezin zelf ook. De fietskar van Lennart begaf het net over de Duitse grens. Een hulpvaardige Duitser wist de gebroken as snel te lassen, maar duidelijk was dat er uiteindelijk een nieuwe kar nodig was.
Die kreeg het gezin van familie, maar kon wel flink wat minder kilo's aan. Gelukkig was de familie Van der Burg erachter dat ze minder spullen nodig hadden dan ze dachten. "Ik had bijvoorbeeld vier korte broeken mee. Maar je hebt er eigenlijk maar twee nodig."
Op de camping
Op de camping © Lennart van der Burg
Ondertussen zit de moed er nog steeds in. "We hebben af en toe zeker een moment gehad dat we dachten: waarom doen we dit eigenlijk? Zeker als we in de regen veel heuvels over moeten en de eerste camping vol zit en de tweede gesloten blijkt." Maar uiteindelijk draagt dat ook bij aan de ervaring, vindt Lennart, en is het nu al een reis om niet te vergeten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.