Vogelgriep of botulisme? Na besmette gans in Eemdijk nu ook verdachte eend in Soest

© Caspar Huurdeman
SOEST - Het was duidelijk dat het niet goed ging met een muskuseend in Soest. De kop hing slap langs het lichaam en het dier kon zijn nek amper meer bewegen. De dierenambulance vermoedde dat het weleens om vogelgriep kon gaan en bracht de eend zondag naar een dierenarts.
Het vermoeden van de medewerkers van de dierenambulance was ook ingegeven door een besmetting in Eemdijk vorige week. Daar werd bij een overleden gans van een hobbyboer vogelgriep H5 vastgesteld. De overige dertien nog levende ganzen van de boer werden negatief op het virus getest en worden nu geïsoleerd.

Kadaver overgebracht

Ook de dierenarts vond dat de muskuseend in Soest verschijnselen van de vogelgriep vertoonde en liet het dier inslapen. Het kadaver van de eend is vervolgens overgebracht naar een gespecialiseerd onderzoekscentrum in Lelystad om vast te stellen of het inderdaad om dat virus gaat.
De voedsel- en warenautoriteit NVWA bevestigt dat de eend bij hen is aangemeld. Maar of het ook hier om de vogelgriep gaat, is nog te vroeg om te zeggen. Een woordvoerder laat weten dat de meest voorkomende doodsoorzaak in de zomer bij watervogels botulisme is.
De verschijnselen van botulisme lijken behoorlijk op die van vogelgriep. Bij botulisme wordt door een bacterie het zenuwstelsel aangetast, waardoor de spieren verlammen. De NVWA zegt wekelijks meldingen van dode watervogels binnen te krijgen. "Maar op het recente geval in Eemdijk na, waren de kadavers tot nu toe negatief", doelt de woordvoerder op de vogelgriep.

Ophokplicht

Meer gevallen van vogelgriep zouden consequenties kunnen hebben voor de pluimveesector. Want vanwege die griep had het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) een ophokplicht ingesteld. Die werd pas na een maandenlange periode op 6 juli ingetrokken.
Op dat moment waren er al wekenlang geen watervogels meer aangetroffen die het virus bij zich droegen. De vondst van de dode gans in Eemdijkl toont wel aan dat het vogelgriepvirus nog aanwezig is in Nederland, aldus de NVWA. Het ministerie van Landbouw en de NVWA roepen daarom op om alert te blijven en om dode vogels te melden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.