7 jaar cel en tbs voor Woerdense pakketbezorger die man doodreed na ruzie

Onderzoek na de dodelijke aanrijding in Wijchen
Onderzoek na de dodelijke aanrijding in Wijchen © Omroep Gelderland
WOERDEN - De 19-jarige Woerdenaar die in november vorig jaar een man doodreed in Wijchen, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging. De rechter oordeelt dat de pakketbezorger de man opzettelijk van het leven heeft beroofd door met zijn auto frontaal op hem in te rijden en meerdere malen over hem heen te rijden. Juridisch is er sprake van doodslag.
De pakketbezorger uit Woerden kreeg op 24 november vorig jaar ruzie met de 42-jarige inwoner van Wijchen, die hem aansprak op zijn rijgedrag. De stoppen sloegen volledig door bij de bezorger, die zijn slachtoffer drie keer overreed en voor dood op straat achterliet.
De rechtbank Midden-Nederland rekent het de Woerdenaar speciaal aan dat de vrouw van de Wijchenaar en verschillende buren getuige zijn geweest. Het letsel van de man was zo gruwelijk dat zijn dochter geen afscheid van hem heeft kunnen nemen. De pakketbezorger zei tijdens de zitting dat hij niet de intentie had om het slachtoffer aan te rijden, maar geprobeerd heeft om hem heen rijden. De rechtbank noemde dit volstrekt ''ongeloofwaardig en zelfs feitelijk onmogelijk".
In het vonnis is meegewogen dat de dader een antisociale persoonlijkheidsstoornis met psychopathische trekken heeft. Dit vraagt om een langdurige en intensieve behandeling. Die behandeling zal in een gesloten inrichting plaatsvinden en heeft geen maximale duur.
Het OM benadrukte eerder al dat in de strafeis nadrukkelijk rekening was gehouden met het feit dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Anders was mogelijk veertien of vijftien jaar cel geëist.

Reactie nabestaanden

De familie van het slachtoffer is tevreden met de straf, vertelt vader Rik Theloosen.
"Wij hadden de stille hoop op tien jaar met TBS met dwangverpleging. Met zeven jaar gaan wij akkoord. Het was onze hoop dat de TBS door zou gaan. Dat vinden wij erg belangrijk."
Rik mist zijn zoon Sebastiaan nog elke dag.
"Dit is niet voorbij. In het begin hebben wij gezegd dat de hoogste boom voor de dader nog niet hoog genoeg is. Maar ik weet dat hij voorlopig niet vrij komt. Ik vind het heel heftig. Wij hebben onze zoon er niet mee terug en dat vind ik heel lastig. Iedere dag denk ik dat hij gewoon weer binnen komt gelopen. En dat vind ik heel moeilijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.