Bouke en Iris verruilden appartement in Leidsche Rijn voor tiny house

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Ze zijn én blijven populair: de zogenoemde tiny houses. Mede dankzij de torenhoge woningnood schieten de kleine huisjes als paddenstoelen uit de grond; zo is er recent in Amersfoort weer toestemming gegeven om er zes te bouwen.
Bouke en Iris woonden tot voor kort in een appartement in Leidsche Rijn en besloten het roer om te gooien. Het liefst wilden ze in een klein huisje in de regio Utrecht wonen, maar hier was geen plek. Sinds maart dit jaar woont het stel in een Apeldoornse community met tiny houses.
"Tijdens onze wereldreis zijn we op het idee gekomen om kleiner te gaan wonen. We wilden het minimalisme van het reizen vasthouden", vertelt Bouke. "We hebben geen bank en geen grote badkamer. We zijn niet aangesloten op het riool en scheiden onze urine en uitwerpselen met zaagsel. Zo hebben we een minder grote impact op de aarde."
Het stel gaat zelfs nog een stukje verder dan de meeste mensen in een klein huis, en heeft ook geen koelkast. "We maken gebruik van een bak waarin het koeler is dan de rest van het huis. Zo gebruiken we veel minder energie."

Verandering van onderaf

In juni is Iris bevallen van zoon Miko en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee in het huis van 19 vierkante meter. Toch redden de kersverse ouders zich prima: "Voor de baby hebben we een hangwieg en ik ben hier thuis bevallen", vertelt Iris. "Miko is misschien wel de eerste tiny house-baby van Nederland", grap ze.
Het stel gelooft er in dat verandering van onderaf komt, en schrijft een blog over hun levensstijl. "We willen een inspiratie zijn voor andere mensen. Als er maar genoeg mensen zoals jij en ik de stap maken om wat duurzamer te zijn, dan volgen de grote bedrijven zelf."
Naast minder uitstoot, is een tiny house ook goed voor de portemonnee. Het stel betaalt aan de gemeente 300 euro huur voor de grond. Het huis hebben ze voor 35.000 euro gekocht. "Verder hebben we geen kosten. We leven off grid."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.