Cel voor internet-dater die eigen dood in scène zette

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
MAARSSEN - Een Groningse oplichter is veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, omdat hij op 'schaamteloze' wijze vrouwen oplichtte via datingsites. Zo maakte hij een vrouw uit Maarssen ruim 50.000 euro afhandig.
De 39-jarige man uit Scheemda deed zich op datingsite Lexa voor als serieuze liefdespartner, maar zijn enige doel was vrouwen geld afhandig maken. Hij vertelde Anja uit Maarssen dat hij medische problemen had en vroeg haar daarom om financiële steun. De man ging zó ver dat hij op een gegeven moment zijn eigen dood in scène zette.
Nadat Anja tienduizenden euro's had overgemaakt, kreeg ze een telefoontje. De persoon aan de andere kant van de lijn vertelde haar dat haar Groningse vriend was overleden tijdens een medische ingreep. Anja was verscheurd van verdriet en schreef een speech die ze tijdens de uitvaart wilde voorlezen.
Maar er kwam nooit een uitvaart. Anja rook onraad en stapte naar de politie. Toen ontdekte ze dat haar vriend al heel veel meer vrouwen had opgelicht.

Misbruik van gevoelens

De rechter haalt in het vonnis hard uit naar de verdachte, die 'schaamteloos' misbruik heeft gemaakt van de gevoelens van zijn slachtoffers. Ook zou hij de vrouwen emotioneel onder druk hebben gezet. Verder rekent de rechter het de Groninger aan dat hij nooit een verklaring wilde afleggen tijdens het proces.
De oplichter moet Anja uit Maarssen al het geld terugbetalen dat hij van haar kreeg, plus nog eens 5.000 euro immateriële schadevergoeding.

Straf hoger dan strafeis

De celstraf die de rechter oplegde (een jaar) is hoger dan die het OM had geëist (negen maanden). De straf valt relatief hoog uit omdat de man weigerde mee te werken aan het proces.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.