Utrechts gifschip definitief niet welkom in Flevoland: 'Krankzinnige situatie'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Het gifschip Coby, dat weken aan de ketting lag bij industrieterrein Lage Weide in Utrecht, is definitief geweigerd door Flevoland. Rijkswaterstaat vroeg een vergunning aan om te ontgassen bij IJsseloog in het Ketelmeer. De Omgevingsdienst gaf hierover een negatief advies en het provinciebestuur heeft dit vanmiddag overgenomen.
Er is namelijk geen sprake van een noodsituatie, ook is er niet aangetoond dat er geen alternatief is. Als Rijkswaterstaat de schepen toch laat ontgassen, moet er een dwangsom worden betaald van 50.000 euro.
Drie binnenvaartschepen liggen al weken voor anker omdat er te veel van het giftige gas fosfine in het laadruim is gemeten. De Coby, Imatra en Semper Spera brachten tarwe uit Polen naar diervoederbedrijf De Heus Voeders.
Wat er nu met de schepen en de lading gaat gebeuren, is nog niet bekend. Ze zijn inmiddels wel in Flevoland of onderweg. De Coby vertrok eerder vandaag richting Flevoland in opdracht en onder begeleiding van Rijkswaterstaat. De schipper spreekt van een "krankzinnige situatie" en baalt dat hij nog altijd niet weet waar hij aan toe is.
De schepen moeten naar een plek waar de lading ontgast kan worden. Bij IJsseloog zou de lading tarwe worden overgeslagen in een duwbak. Het voornemen om de schepen hier te ontgassen leidde eerder tot Kamervragen en vragen van de GroenLinks-fractie in Dronten en de ChristenUnie in Provinciale Staten. De ChristenUnie noemt de lozing van het gas schadelijk voor de beeldvorming van Flevoland, in het bijzonder voor het toerisme in de omgeving van het Ketelmeer.
"Wat een ingewikkeld gedoe allemaal om het zo te doen. Ik vind het zo overdreven", zegt Sunniva Fluitsma, woordvoerder van de Algemeene Schippers Vereeniging. "Dat spul is gevaarlijk, maar kan niet overslaan via de lucht. Bovendien werkt het na een week of drie vanzelf uit."
Ze vindt ook dat de overheden knullig te werk gaan. "Het lijkt wel of ze geen afspraken met elkaar maken. Ook het argument van de ChristenUnie dat het schadelijk is voor het imago vind ik raar. Er zit daar toch zo'n slibdepot? Dat hebben ze als provincie toch zelf neergelegd?"