RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Khatera kijkt 'machteloos' naar situatie in Afghanistan: 'Een nachtmerrie waaruit we maar niet wakker worden'

1/2
UTRECHT - De Taliban winnen steeds meer terrein in Afghanistan. Het zijn "angstaanjagende beelden", vindt Khatera Shaghasi. "Het is een nachtmerrie waaruit we maar niet wakker worden. Net als heel veel andere Afghanen, voelen ook wij ons compleet machteloos."

Iets meer dan twintig jaar geleden vluchtte haar familie uit Afghanistan toen de oorlog uitbrak nadat de VS er binnenvielen. Aanleiding van die oorlog waren de aanslagen van 11 september. Tot dit jaar zaten ook troepen van Nederland in het land.

Khatera Shaghasi vertelt op Radio M Utrecht over de situatie in Afghanistan.


Khatera Shaghasi, die tijdens hun vlucht werd geboren in Pakistan, is de situatie in het land van haar familie altijd blijven volgen en doet nu een master conflict studies en human rights aan de Universiteit Utrecht. "Het probleem is nooit bij de wortels aangepakt", is haar voornaamste kritiek op alle missies in Afghanistan.

"Er zijn miljarden dollars gestoken in Afghanistan. Als we nu, na twintig jaar, de rekensom maken wat het heeft opgeleverd, is de uitkomst negatief. Dat is pijnlijk. Voor de landen die het geld erin hebben gestoken, maar vooral voor Afghanen zelf. Ik geloof niet zo in militaire missies. Ik kan me geen voorbeeld in de geschiedenis bedenken waarin een terroristische organisatie met een militaire oplossing is uitgeroeid. Er is altijd een andere terroristische organisatie voor teruggekomen of ze hebben een comeback gemaakt, zoals de Taliban dat nu hebben gedaan."

#SanctionPakistan
Hoe kan het een terroristische organisatie als de Taliban aan financiŽle en materiŽle steun komen? Daar ligt volgens Shaghasi het feitelijke probleem. "Experts zijn het er wel over eens dat landen in de regio - en voornamelijk Pakistan - een essentiŽle factor zijn voor het bestaan van de groep. Dat is ook de reden dat Afghanen nu een beweging zijn gestart waarin zij oproepen tot sancties tegen Pakistan. Met #SanctionPakistan geven ze aan: genoeg is genoeg. Want alleen als je de militaire en financiŽle steun van de groep aanpakt, krijgt het vredesproces ook een kans. Waarom zouden de Taliban bezig zijn met een vredesproces als zij denken een militaire overwinning te kunnen behalen?"


Zweepslagen
Want hoewel de Taliban met een charmeoffensief bezig lijkt, zijn de ideeŽn van de organisatie helemaal niets veranderd, merkt ze. "Vertegenwoordigers van de Taliban houden interviews met grote mediakanalen als de BBC en CNN. Ze zeggen dat ze hebben geleerd van hun fouten uit het verleden, dat vrouwen nu wel naar school mogen en dat ze instituties niet willen afschaffen."

De realiteit is anders: "De beelden die nu uit Afghanistan komen, die overigens voor de meeste bewoners de afgelopen twintig jaar al de dagelijkse realiteit waren, laten pijnlijk duidelijk zien dat ze helemaal niet veranderd zijn. We zien beelden van vrouwen die nog steeds zweepslagen krijgen, van ambtenaren die worden geŽxecuteerd, dat zijn nog steeds barbaarse praktijken die de ideologie van de groep weergeven."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -