Binnen enkele dagen oplossing voor schepen met giftig tarwe

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Diervoederbedrijf De Heus verwacht binnen enkele dagen een oplossing te vinden voor binnenvaartschip Coby en twee andere schepen. Die liggen op dit moment in Lelystad voor anker bij Hebo Maritiem. Gisteren zouden de schepen naar IJsseloog in het Ketelmeer gaan om ontgast te worden, maar op het laatste moment stak de provincie Flevoland daar een stokje voor.
Diervoederbedrijf De Heus is eigenaar van de lading en dus verantwoordelijk voor de verwerking er van. Directeur Joost Belt van De Heus laat weten dringend op zoek te zijn naar een oplossing. Gisteren leek die oplossing in zicht toen de Coby van Lage Weide in Utrecht naar IJsseloog vertrok. Het schip heeft een lading tarwe aan boord dat vervuild is met fosfine, een uiterst giftig middel om ongedierte te voorkomen. Het gif zit in veel te hoge concentraties in het graan.

Ontgassen

Om het er uit te krijgen moet de lading 'ontgast' worden. Door het over te slaan in een duwbak vervliegt het gif, en is de lading weer veilig. Dat zou gebeuren op een slibdepot van Rijkswaterstaat in het Ketelmeer. Rijkswaterstaat vergat echter een vergunning aan te vragen, en toen ze dat te elfder ure alsnog deden bleek de provincie Flevoland geen toestemming te willen geven. De drie schepen, waaronder de Coby, liggen nu in Lelystad in afwachting van een nieuwe oplossing.
Er worden verschillende routes verkend
Joost Belt (Diervoederbedrijf De Heus)
Schipper Daniel Boere van de Coby is er gelaten onder. Hij baalt van de situatie en weet niet hoe het nu verder gaat. "Wij liggen in Lelystad, en verder niets. En er is nog niets bekend." Gister noemde Boere de situatie 'krankzinnig'. De schipper onderhandelt niet zelf met de instanties, dat doet het diervoederbedrijf.

Geen schoonheidsprijs

Joost Belt is directeur bij De Heus, hij geeft aan druk bezig te zijn en op korte termijn een oplossing te hebben. Maar hoever het precies staat is niet duidelijk. "Ik kan u er nog niets over zeggen, maar we werken er wel aan. Er worden verschillende routes verkend." Zijn bedrijf is in overleg met alle betrokken instanties. Over het optreden van Rijkswaterstaat houdt De Heus zich enigszins op de vlakte.
Volgens Belt verdient het optreden van Rijkswaterstaat de afgelopen dagen geen schoonheidsprijs. "Je denkt tot een oplossing gekomen te zijn met de daartoe bevoegde instanties. En op het laatste moment zit er dan alsnog een kink in de kabel. Dat is uitermate teleurstellend." De directeur van De Heus benadrukt dat als hij afgelopen vrijdag al had geweten dat er geen toestemming zou komen van Flevoland dat hij dan de boten niet die kant op had gestuurd.
De schepen blijven vooralsnog een paar dagen in Lelystad. Als dat nog heel lang duurt dan vervliegt het gif vanzelf, en is overslag niet meer nodig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.