De meest succesvolle coach van de Spelen is terug in Vianen: 'Scenario van je stoutste dromen'

VIANEN - Onwerkelijk mooi én supertrots. Hugo Haak (29) uit Vianen, bondscoach van de Nederlandse baanwielrenners, kijkt terug op Olympische Spelen waar iedereen alleen maar van kon dromen. "Er is zoveel gebeurd, dat ik het eigenlijk nog steeds niet kan bevatten."
Nee, die lach gaat voorlopig niet van zijn gezicht af, denkt Haak. De ontlading is groot nu de Spelen voorbij zijn. De verwachtingen waren torenhoog, en de baanwielrenners uit zijn team maakten dat ook nog eens waar: ze pakten driemaal goud, één keer zilver en twee keer brons.
Hugo Haak naast een van zijn renners tijdens de Spelen.
Hugo Haak naast een van zijn renners tijdens de Spelen. © AFP
"Het is nog niet helemaal ingedaald, geloof ik", zegt de bondscoach vanuit zijn woonplaats Vianen. "Dit was het scenario uit onze stoutste dromen. En je weet natuurlijk hoe goed de toppers uit het team zijn. Ik zie ze vrijwel iedere dag. Maar dan moeten ze het wél doen. Als alles dan op het perfecte moment samenkomt, kun je niet anders dan ontzettend trots zijn."

'Voor dit team doe je alles'

Haak, zelf ook lang actief baanwielrenner geweest, werd eind 2018 officieel benoemd tot bondscoach. "Omdat ik zelf met de mensen uit het team heb gefietst, ken ik iedereen door en door. Je bent extra emotioneel betrokken. Dit is een team waar je alles voor doet."
De sfeer was enorm goed. Iedereen voelde dat het mogelijk was iets fantastisch neer te zetten
Hugo Haak, bondscoach baanwielrenners
Met zoveel medailles die zijn atleten binnensleepten, wordt hij zelfs al de meest succesvolle coach van de Spelen genoemd. En dat ook nog op zijn leeftijd. Haak haalt lachend zijn schouders op. "Het gaat helemaal niet om mij, hoor. Het draait om de atleten. We hebben ze jarenlang begeleid om ze op dat ene moment voor te bereiden. Op de Olympische Spelen is het alleen nog een kwestie dat die voorbereiding eruitkomt."
Je moet rust uitstralen als coach, zegt hij. En rustig bleef hij zelfs toen Jeffrey Hoogland als Harrie Lavreysen, die hij allebei coacht, het tegen elkaar moesten opnemen in de finale van de individuele sprint.

'Waanzinnig'

"Dat ze tegenover elkaar kwamen te staan, is inmiddels al vaker gebeurd. Maar we wilden er uiteraard absoluut voor zorgen dat ze allebei goed werden ondersteund. Daarom besloten we dat Jeffrey begeleid zou worden door mijn assistent, en Harrie door mij."
Tijdens zo'n finale heeft Haak zelf alleen maar genoten, vertelt hij. "Dan maakt het me oprecht niet uit wie wint. Dat ze er allebei staan en zo de top domineren, dat vond ik al waanzinnig."
En die overwinningen gaan ook gepaard met felicitaties. Vanochtend dronk hij een kopje koffie met Sjors Fröhlich, burgemeester van Vijfheerenlanden, gisteren was hij bij de koning. "Enorm gaaf allemaal. Ik vond het bijzonder hoe betrokken de koning was. Hij wist echt alles van baanwielrennen af."

Mooiste moment?

Het mooiste moment van de afgelopen weken? Daar kan Haak niet tussen kiezen. "Alle medailles zijn even mooi. Daarnaast was de sfeer gewoon supergoed. Iedereen voelde dat het mogelijk was om iets fantastisch neer te zetten. En dat is volgens mij wel gelukt."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.