Instellingen

Provinciale SP wil opheldering over achtergebleven tarwe op Lage Weide

© RTV Utrecht
UTRECHT - De SP in de Provinciale Staten vindt het schandalig dat er 280 ton tarwe met fosfine is achtergebleven op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide. Er is al dagenlang discussie over de giftige stoffen die in het schip zitten, en de partij is daar helemaal klaar mee.
Eerder vandaag bleek dat niet alle tarwe met binnenschip Coby uit Utrecht vertrokken is. De 280 ton die eerder was gelost, is opgeslagen in een duwbak bij diervoederbedrijf De Heus aan de Uraniumhaven.
Statenlid Michel Eggermont wil nu van het provinciebestuur weten waarom de ene partij tarwe wel weg moest terwijl de rest in Utrecht achterbleef. "Als het geen probleem is dat de duwbak met de geloste gifhoudende tarwe hier in Lage Weide blijft liggen, waarom gaf de provincie Flevoland dan geen vergunning voor het ontgassen in het Ketelmeer?"

Risico's

De partij is ook verbaasd over de hoge concentratie gif in de drie schepen en wil weten of opvarenden een risico hebben gelopen. Volgens de SP kunnen ook werknemers van De Heus en handhavers van de gemeente of provincie gevaar hebben gelopen. De partij wil dat het provinciebestuur dat in kaart brengt. Tot slot wil de partij weten of er soortgelijke incidenten geweest zijn die de publiciteit niet gehaald hebben.

Gedoe met tarweschip

Twee weken geleden wilde binnenvaartschip Coby ruim 1100 ton tarwe lossen bij De Heus op de Lage Weide. Bij het lossen bleek er een zeer hoge concentratie van het zeer giftige fosfine in het ruim te zitten. De tarwe is afkomstig uit Polen en is per trein naar Nederland vervoerd en daar overgeslagen op drie schepen.
Die schepen werden aan de ketting gelegd, tot er een plan van aanpak was. Dat plan van aanpak behelsde het ontgassen van de lading bij een onbewoond eiland in het Ketelmeer. Ondanks dat het plan opgesteld was met hulp van Rijkswaterstaat, stak de provincie Flevoland daar een stokje voor. Sindsdien liggen de drie schepen voor anker bij Lelystad, in afwachting van nieuwe plannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.