Utrechtse harpiste zet Nieuwe Hollandse Waterlinie op muziek

BUNNIK - Hoe zet je De Nieuwe Hollandse Waterlinie op muziek en hoe kom je er in hemelsnaam op? Dat zijn twee vragen die harpiste Beate Loonstra uit Utrecht heel makkelijk kan beantwoorden. Ze kwam op het idee, schreef de muziek en morgenavond treedt ze voor het eerst op bij Fort Vechten.
Harpmuziek over De Nieuwe Hollandse Waterlinie
"Ik heb muziekstukken gemaakt rond het thema De Linie, tussen storm en stilte, omdat ik denk dat het samenkomt op een plek als deze, bij Fort Vechten. Soms denk je dat alles wel goed gaat en dat het rustig is, maar soms op plekken als deze kan het weer ineens omslaan", aldus de Utrechtse harpiste, die vindt dat haar muziek twee gezichten heeft net als De Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Volgens Loonstra is haar instrument de harp sereen en kabbelend, maar ook groots, stormachtig en overweldigend. Net als de forten en de natuur van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, sinds kort benoemd tot UNESCO-Werelderfgoed.
Harpiste Beate Loonstra
Harpiste Beate Loonstra © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers

Inspiratie

Vorig jaar tijdens de lockdown is de Utrechtse harpiste aan het wandelen geslagen. Ze liep veel in de omgeving van De Nieuwe Hollandse Waterlinie, ze raakte geïnspireerd door wat ze zag en niet veel later was de nieuwe muziek geboren.
Loonstra: "Er vielen heel veel concerten weg toen het zo stil werd door corona. Ik ben toen heel veel gaan wandelen. Dan kom je bij plekken buiten Utrecht, die prachtige forten. Aan de ene kant zijn ze heel geïsoleerd en aan de andere kant nodigen ze uit om een kijkje te gaan nemen omdat het zo'n magische plek is. Het fonds podiumkunsten gaf toen professionele makers de kans om zelf een voorstelling te maken en toen ben ik aan de slag gegaan."

Optreden

Na de première morgen bij Fort Vechten, geeft Loonstra ook nog optredens in Nieuwegein en Maarssen waarin haar nieuwe muziek centraal staat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.