Overgewicht in Overvecht nekt plannen poffertjeskraam: 'Gezien volksgezondheid niet wenselijk'

UTRECHT - De 80-jarige Anton Mullens kan het niet geloven. Zijn oude poffertjeskraam mag niet een nieuw plekje krijgen bij zorgmanege 't Hoogt in Utrecht. Volgens de gemeente is dat namelijk in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente wil ook geen uitzondering maken, omdat poffertjes volgens de gemeente ongezond zijn en in de naastgelegen wijk Overvecht te veel kinderen met overgewicht kampen.
Zorgmanege mag geen poffertjeskraam openen: 'Gezien de volksgezondheid geen wenselijk initiatief"
"Dit was de serre. Daar stonden tafeltjes en stoeltjes en hier staat de bakker poffertjes te bakken", wijst Mullens. De poffertjestent is nog maar voor de helft opgebouwd en bestaat voornamelijk uit grote houten balken en stalen zijkanten. "De kracht is de open keuken, maar de bakker moet niks verkeerd doen want dan ziet iedereen het", zegt hij lachend.
Het raamwerk van de kraam staat in een weiland aan de rand van Utrecht tussen een handvol paarden. Thijs Visscher kocht de kraam van Mullens om hem te gebruiken als sociale werkplaats. Hij runt een manege met dagbesteding voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en wil zijn zorgaanbod breder trekken. "We willen mensen die bij ons in een traject de mogelijkheid geven om te re-integreren en in contact te komen met mensen", zegt Thijs. "Niet iedereen is gewend om met paarden om te gaan of heeft daar interesse in."

Geen toestemming

"Waar is deze haak ook alweer voor?", vraagt Visscher aan Mullens. De opbouw van de kraam is een flinke klus en alleen de vorige eigenaar weet precies hoe hij moet worden opgebouwd. Of de kraam ooit volledig in werking op de zorgmanege komt te staan is nog maar de vraag. De gemeente vindt het plan "sympathiek" maar volgens het bestemmingsplan is er op deze plek geen ruimte voor horeca. De gemeente wil geen uitzondering maken omdat kinderen in de naastgelegen wijk Overvecht te dik zouden zijn. "33%, tegenover 16% in de hele stad", laat de gemeente weten.
Raadslid Jan Wijmenga van de ChristenUnie begrijpt het argument van de gemeente wat betreft het bestemmingsplan. "Dat is heel logisch, je kijkt als gemeente eerst of het mag", zegt hij. Toch vindt hij dat de gemeente flexibeler moet meedenken met manege. Over de toevoeging wat betreft de volksgezondheid in Overvecht is hij niet te spreken. "Je kan ook veel argumenten verzinnen waarom het wel een goed idee is. Je lokt mensen de wijk uit en het park in. Mensen gaan wandelen, fietsen en eten dan een poffertje. Als je echt iets wil doen aan te dikke mensen in Overvecht, moet je misschien de McDonalds in het winkelcentrum sluiten."
De opbouw van de poffertjeskraam gaat verder
De opbouw van de poffertjeskraam gaat verder © RTV Utrecht

125 jaar poffertjes

Ondanks de tegenslag is Mullens blij dat hij langzaam zijn oude poffertjeskraam terugziet. "Ik zie iedereen weer lopen en ik ruik de poffertjes en de koffie weer." Trots vertelt hij hoe hij samen met zijn vrouw de tent vijftig jaar draaiende hield. "Je moet hard kunnen werken. Je moet vroeg op, de boel schoonmaken, inruimen en beslag maken. En je moet tot laat doorwerken."
Aan een houten tafel in de half opgebouwde kraam laat hij foto's zien. "In 1975 nam ik de kraam over van mijn vader", vertelt hij. De kraam is al honderdvijfentwintig jaar oud. Een groot deel van die jaren stond de kraam in Zeist onder de naam Parklust. Visscher en Mullens hopen vurig dat de poffertjeskraam nog vele jaren meegaat. "Dan krijgt hij ook het geheime recept. Het ligt nu nog opgesloten ergens in een envelop", zegt Mullens.
ChristenUnie-raadslid Jan Wijmenga besloot schriftelijke vragen te stellen over de kwestie na een artikel van NRC. Dat doet hij samen met de VVD. Wethouder Diepeveen zal die na het zomerreces beantwoorden.
Thijs Visscher, Anton Mullens en Jan Wijmenga
Thijs Visscher, Anton Mullens en Jan Wijmenga © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.