Stichtse Vecht wil met meldpunt huisjesmelkers aanpakken

STICHTSE VECHT - Bewoners van Stichtse Vecht die overlast hebben van illegale verhuur, kunnen hun klachten nu ook indienen bij een meldpunt van de gemeente. Eerder was er ook al een taskforce ingesteld om de problemen aan te pakken.
Vooral in Maarssenbroek ervaren bewoners de afgelopen jaren steeds meer overlast. Eengezinswoningen worden opgekocht door malafide huisjesmelkers en vervolgens volgepropt met (Poolse) arbeidsmigranten. 'Verkamering' was al illegaal in Stichtse Vecht, maar daar trekken de verhuurders zich tot nu toe weinig van aan.
Chang
Één van de bekendste huisjesmelkers in Maarssenbroek en omgeving is Betty Chang. Ze was eerder actief in Utrecht. Na talloze misstanden en rechtszaken trok de gemeente daar de omzettingsvergunning van al haar panden in, waardoor ze ze moest verkopen.
Daarna zette Chang haar praktijken in omliggende gemeenten voort, waar ze inmiddels enkele tientallen panden heeft. Tot grote frustratie van omwonenden, die klagen over straatvuil, drugs-, drank- en parkeeroverlast. Volgens hen deed Stichtse Vecht ook te weinig tegen de problemen..
Lijst met woningen
De gemeente gaf toen aan al hard aan oplossingen te werken, maar dat die soms tijd kosten. Inmiddels is er een lijst opgesteld met bijna vijftig woningen waar mogelijk illegale verhuur plaatsvindt. "De betrokken eigenaren van deze panden kunnen rekenen op aanschrijvingen en bezoek van handhavers en politie", laat de gemeente weten.
"Veertien panden zijn inmiddels grondig beoordeeld en ook bezocht en de eigenaren van de overige 35 panden hebben een brief ontvangen dat zij op de lijst staan en nader onderzoek plaatsvindt." Zo zou er onder meer al een gesprek met Chang geweest, die daarin zou hebben toegezegd om niet meer 'verkamerd' te gaan verhuren.
Het meldpunt van de gemeente is bereikbaar via illegaleverhuur@stichtsevecht.nl, tel. 0346 - 25 48 35 en de site van Stichtse Vecht. De gemeente adviseert bij directe overlast de politie te bellen.