'Puntgaaf' zwaard van 800 jaar oud gevonden in Utrecht

© Twitter Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
UTRECHT/VLEUTEN - In Utrecht is een 800 jaar oud zwaard opgedoken. Het 1,1 meter lange wapen verkeert nog in uitstekende conditie, zegt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Het zwaard was in handen van een particulier, die zich bij de Rijksdienst meldde. "Heel aardig van die meneer", zegt woordvoerder Dolf Muller. "Hij kon het aanbieden op Marktplaats, maar dacht: laat ik de Rijksdienst eens bellen. Dat heeft heel goed uitgepakt."
Medewerkers van de Rijksdienst hebben het zwaard vandaag opgehaald en naar hun kantoor in Amersfoort gebracht. Ze denken dat het eeuwenoude voorwerp is opgegraven bij baggerwerkzaamheden in Vleuten-De Meern, maar helemaal zeker weten doen ze dat niet.
Muller schat dat het zwaard 1500 tot 2000 euro waard is. "We gaan het goed conserveren en daarna krijgt het een andere bestemming. Waarschijnlijk in een depot of bij een tentoonstelling. Het hoort natuurlijk wel in de provincie Utrecht thuis."
Vorig jaar werd bij graafwerkzaamheden in Nieuwegein ook al een 900 jaar oud zwaard gevonden. Dat lijkt van dezelfde wapensmid, Gicelin, te zijn als het zwaard dat sinds vandaag in bezit is van de Rijksdienst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.